Руското правителство, оглавено от Дмитрий Медведев е подало оставка, съобщиха

...
Руското правителство, оглавено от Дмитрий Медведев е подало оставка, съобщиха
Коментари Харесай

Руското правителство подаде оставка

Руското държавно управление, управлявано от Дмитрий Медведев е подало оставка, оповестиха международни организации.

Путин е благодарил на Медведев и неговото държавно управление за свършената работа, прибавя ТАСС.

Путин ще назначи досегашния министър председател Медведев на новосъздадения пост заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, допълват ТАСС и Ройтерс.

По-рано в обръщение до Федералното заседание съветският водач предложи Държавната дума освен да съгласува, а и да избира премиера, което съществено ще промени политическата система, само че в същото време ще направи по-ефективно взаимоотношението сред представителната и изпълнителната власт.

"Тези промени, когато бъдат признати, по всяка възможност, и това ще бъде направено след разисквания, както бе декларирано, ще внесат основни промени освен в редица положения в Конституцията, само че и като цяло в салдото на властта – изпълнителната, законодателната, правосъдната. В този подтекст е явно, че ние, като държавно управление на Русия, би трябвало да предоставим на президента на страната опция да взема всички нужни решения. В тези условия считам, че би било вярно в сходство с член 117 от конституцията държавното управление в сегашния си състав да подаде оставка ", съобщи Медведев.

Владимир Путин от своя страна благодари на членовете на държавното управление за взаимната работа, "въпреки че не всичко се е получило ". Държавният глава съобщи, че в най-скоро време ще се срещне с всеки от тях, а към този момент ги моли да продължат да извършват отговорностите си.

Днес в послание към Федералното заседание съветският президент изиска в Русия да се организира референдум по пакет от промени в конституцията, препоръчан от него.

Съществена част от препоръчаните конституционни промени е да се разширят пълномощията на Държавната дума, по-специално, като й се даде право освен да координира, само че и да утвърждава кандидатурата на премиера. Той също по този начин предложи да се даде право на депутатите да утвърждават кандидатурите на всички вицепремиери и министри, до момента в който президентът няма да има право да ги отхвърля.

Сега съгласно Конституцията Думата се съгласява единствено с кандидатурата на премиера, само че президентът го назначава. Тогава ръководителят на държавното управление назначава своите заместници и всички министри.

Същевременно Путин счита, че Русия не би трябвало да се трансформира в парламентарна република, а да остане мощна президентска република. Следователно президентът би трябвало да има право да освободи премиера или министрите във връзка със загубата на доверие или заради несъблюдение на отговорностите им.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР