Руското правителство одобри „пътна карта“ за развитие на водородната енергетика

...
Руското правителство одобри „пътна карта“ за развитие на водородната енергетика
Коментари Харесай

Русия одобри план за развитие на водородната енергетика

Руското държавно управление утвърди „ пътна карта “ за развиване на водородната енергетика в страната до 2024 година. Целта е увеличение на производството и разширение на сферата на потреблението му като екологично чист енергоносител, както и позициониране на страната измежду международните водачи по произвеждане и експорт. По оценка на специалисти, до 2050 година делът на водорода в международния енергиен баланс може да се усили в пъти. В огромна степен това е обвързвано със международната наклонност за декарбонизация на стопанската система и понижаване на антропогенното влияние върху околната среда.

Водородната енергетика се преглежда като едно от основните посоки за постигане на декарбонизация - водородът може да бъде получен от нисковъглеродни източници, а потреблението му не води до изпускане на парникови газове.

Русия има значими конкурентни преимущества за развиване на промишлеността – съществуване на забележителен енергиен капацитет и ресурсна база, индустриални мощности, географска непосредственост до евентуални производители на водород, научна основа в областта на производството, превозването и съхранението и настояща транспортна инфраструктура. Това може да разреши на страната в вероятност да стане водач в областта на производството и доставката на водород на световния пазар. „ Пътната карта “ се създава в тясно съдействие с специалисти от редица министерства и научни организации, както и заинтригувани компании като „ Газпром “, „ Новатек “ и „ Росатом “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР