Руското посолство в Босна в сряда критикува спирането на действие

...
Руското посолство в Босна в сряда критикува спирането на действие
Коментари Харесай

Русия със заплахи и ултиматуми към Босна и Балканите

Руското посолство в Босна в сряда подлага на критика прекъсването на деяние на закона за собствеността на босненските сърби и предизвести за евентуална дестабилизация в напрегнатата балканска страна, в случай че решението не бъде анулирано, оповестява АП, представена от

Посолството в изказване, публикувано от локални медии, повтори, че Москва не признава немския посланик Кристиан Шмит за началник на Службата на висшия представител на Организация на обединените нации в Босна и счита, че дейностите му са нелегитимни.

Коментарите на Русия акцентират спор със Запада по отношение на политиката на нестабилните Балкани, където Москва се стреми да ускори историческото си въздействие. С вилнеещата война в Украйна има опасения от повишаване на напрежението и на Балканите.

Шмид във вторник спря действието на закона, който полуавтономният босненско-сръбски район одобри през февруари и който заявява, че собствеността, употребена от локалните обществени управляващи, принадлежи на Република Сръбска.

Законът се преглежда като част от устрема на сърбите в Босна да получат допустимо най-голяма самостоятелност. Босна също има боснешко-хърватско образувание, дружно със взаимни централни институции, предопределени да поддържат страната дружно след войната от 1992-95 година

При оповестяването на решението си Шмид сподели, че единствено босненската страна може да контролира имуществените въпроси и прикани разговор в Босна за разрешаване на разногласието. Лидерите на босненските сърби отхвърлиха решението.

Посолството на Съединени американски щати съобщи, че на интернационалната общественост " не е останал различен избор, с изключение на да работи ", откакто водачите на босненските сърби отхвърлиха " да се ангажират градивно " с решаването на казуса и вместо това започнаха " противоконституционни, едностранни дейности ".

Русия поддържа водача на босненските сърби Милорад Додик, който беше изправен пред наказания на Съединени американски щати и Англия за подкопаване на мирното съглашение на Съединени американски щати от 1995 година, което постави завършек на войната, откакто повече от 100 000 души починаха и милиони останаха без дом.

В изказването си съветското посолство в Босна предизвести против дейностите на Шмид и глобите, заявявайки, че " цялата отговорност за допустима дестабилизация в Босна и Херцеговина ще лежи върху представителите на интернационалната общественост ".

Войната избухна, тъй като сърбите в Босна желаеха да основат своя лична страна и да се причислят към прилежаща Сърбия. Додик, който е член на мултиетническото босненско президентство, неведнъж е призовавал за обособяване на сърбите от останалата част на Босна.

Върховният представител в Босна има пълномощията да стопира действието на законите и да сменя длъжностни лица, за които се счита, че нарушават мирното съглашение с посредничеството на Съединени американски щати.

Споразумението също по този начин сътвори многонационален съвет, който следи използването на мира, където Русия рутинно се опълчва на западните дейности.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР