Руското посолство ще предприеме действия по отношение на църквата Свети

...
Руското посолство ще предприеме действия по отношение на църквата Свети
Коментари Харесай

Митрофанова: Посолството ще предприеме действия по отношение на Руската църква в София

" Руското посолство ще предприеме дейности във връзка с църквата " Свети Николай " (Руската църква) в София в съгласуваност с Руската православна черква ". Това е декларирала съветският дипломат Елеонора Митрофанова пред ТАСС .

" Всички дейности във връзка с Руската черква в София ще бъдат подхванати в сходство с решението на Руската православна черква. В момента не сме осведомени, че патриарх Кирил е получил писмото на патриарх Неофит, не знаем решението на Руската православна черква ", е декларирала дипломатът.

Посолството на Русия в България е формален притежател на църквата и разполага със съответния нотариален акт.

Ситуацията към църквата

По-рано Св. Синод на Българската православна черква (БПЦ) заяви, че Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е назначили духовници на работа в Руската черква в София - патриаршеското подворие на Руската православна черква в България. От БПЦ са уведомили Московския и на цяла Русия патриарх Кирил за протичащото се и са го помолили да отвори църквата за вярващите.

" По Негова заповед Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, изпълнявайки отговорностите си на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храмът " Свети Николай " (Руската църква), персонално назначи свещеници от София, които ще се грижат за храма и ще правят постоянни богослужения в него. Софийската митрополия подсигурява, че нито една част от имуществото на църквата няма да бъде изгубена или развалена. Вярващите също ще могат да се покланят на мощите на свети Серафим ", се показва в изказване.

Отбелязва се, че патриарх Неофит чака съдействието на съветското посолство в България за откриването на храма и продължаването на неговата активност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР