Руското нашествие в Украйна ще има дългосрочно негативно отражение върху

...
Руското нашествие в Украйна ще има дългосрочно негативно отражение върху
Коментари Харесай

Войната в Украйна ще има трайно негативно отражение върху сигурността на Балтика


Руското настъпление в Украйна ще има дълготрайно отрицателно отражение върху сигурността в региона на Балтийско море, обявиха външните министри на балтийските страни, оповестява Българска телеграфна агенция, като означи, че те се срещат за пръв път от девет години, без присъединяване на Русия.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 5531
Срещите на министри от организацията за районно съдействие Съвет на страните от Балтийско море (СДБМ),  бяха спрени след съветската анексия на Крим през 2014 година и оказаната от Москва поддръжка на сепаратистите в Източна Украйна.

Прекъсвайки дългата пауза, външните министри на десетте страни (Германия, Дания, Естония, Исландия, Литва, Латвия, Норвегия, Полша, Финландия и Швеция) се срещат през вчерашния ден и през днешния ден в Кристиансан, Южна Норвегия. Присъства и ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, само че Русия нямаше представител. След като участието й в СДБМ беше замразено на 3 март, тя се изтегли от организацията на 17 май.

" Руската експанзия е изцяло несъвместима с учредения на съдействие модел, управляващ интернационалните връзки в региона на Балтийско море, има дълготрайно отрицателно отражение върху районната сигурност и опонира на основаващия се на правила интернационален ред ", обявиха участниците в взаимна декларация.

" Отношенията на Съвета с Русия и Беларус (която има статут на страна наблюдател) ще останат прекратени, до момента в който съдействието не стане още веднъж допустимо в границите на главните правила на интернационалното право ", прибавиха те.

Заседанието на СДБМ се организира в миг, когато две страни от района, Швеция и Финландия, подадоха публични заявки за присъединение към НАТО. Те са единствените страни членки на районната организация, които не са част и от алианса.

От няколко седмици насам Балтийският район е сцена на забележителна военна интензивност, като единствено този месец там се организираха огромни военни учения в Полша, Естония и Дания, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР