Руското министерство на външните работи заяви днес, че избирането на

...
Руското министерство на външните работи заяви днес, че избирането на
Коментари Харесай

Руското МВнР: Председателят на парламента на Венецуела е легитимно избран

Руското министерство на външните работи съобщи през днешния ден, че избирането на нов ръководител на венецуелския парламент е резултат от законна демократична процедура, предадоха Ройтерс и ТАСС.

В изказването се показва, че процедурата по избирането на новия началник на Националното заседание е станало съгласно процедура, която способства за " връщането на вътрешновенецуелската политическа битка в конституционното поле ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Вчера социалистическият режим във Венецуела разгласи Луис Пара за нов парламентарен ръководител, откакто бойци попречиха на опозиционните депутати да влязат в постройката на законодателния орган. След това недопуснатите парламентаристи преизбраха на съвещание отвън постройката със 100 гласа Хуан Гуайдо за ръководител на 167-местното Национално заседание.

Действията на венецуелските военни против опозиционните депутати бяха жигосани от десетки страни като посягане против демокрацията, отбелязва Ройтерс.

Групата от Лима от своя страна поздрави Хуан Гуайдо за преизбирането му за ръководител на венецуелския парламент и като изпълняващ длъжността президент на страната, съобщи Франс прес.

Изявлението бе оповестено от външното министерство на Перу.

Групата от Лима бе основана през 2017 година, с цел да търси излаз от рецесията във Венецуела. Тя включва десетина латиноамерикански страни и Канада.

През януари предходната година Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за и. д. президент на Венецуела в качеството си на ръководител на Народното събрание, защото съгласно него президентът социалист Николас Мадуро е бил избран отново през 2018 година нелегално с измами. Гуайдо бе приет за краткотраен държавен глава на Венецуела до произвеждането на нови президентски избори от петдесетина страни, измежду които и Съединените щати. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР