Руското министерство на труда ще обсъди експеримент за въвеждане на

...
Руското министерство на труда ще обсъди експеримент за въвеждане на
Коментари Харесай

Обмислят 4-дневна работна седмица в Русия

Руското министерство на труда ще разиска опит за въвеждане на четиридневна работна седмица в предприятия, включени в националния план за повишение на продуктивността, написа вестник "Известия ". Изданието се базира на Пьотър Заселски, заместник-министър на икономическото развиване.
Отбелязва се, че описът на фирмите включва предприятия в областта на преработвателната индустрия, селското стопанство, научните и техническите действия, както и строителството.
"В предприятията служащите не вършат нищо през 30-40% от времето. Нашата задача е не да съкратим работния ден, а да ги създадем потребни ", изясни зам.-министърът.
Заселски добави, че все още няма ясни параметри за интервала за осъществяване на прехода към четиридневна работна седмица. Окончателното умозаключение по отношение на намаляването на работната седмица, съгласно него, може да се направи, когато схемата се тества в огромен брой компании, защото опит в границите на единствено едно дружество ще бъде неоснователен.
Темата за вероятен преход към четиридневна работна седмица при започване на юни засегна министър председателят Дмитрий Медведев. Според него това е действително, само че "не на момента ".
"Това би трябвало да бъде съпроводено от повишение на продуктивността на труда, от една страна, в случай че това е пълноценна работна седмица и, несъмнено, запазването на наличните заплати ", съобщи Медведев.
Идеята беше подкрепена от Федерацията на самостоятелните синдикати, а министерството на труда и обществената отбрана би трябвало да осведоми държавното управление за позицията си до края на септември.
Министърът на икономическото развиване Максим Орешкин съобщи пред РИА Новости, че преходът е вероятен единствено, в случай че равнището на приходите и продуктивността на труда са високи.
От своя страна, съгласно изследването, множеството работодатели в Русия не поддържат прехода към четиридневна работна седмица.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР