Руското министерство на транспорта съобщи, че е поканило България да

...
Руското министерство на транспорта съобщи, че е поканило България да
Коментари Харесай

Русия предлага тол системата си на България

Руското министерство на превоза заяви, че е поканило България да обмисли опцията за въвеждане на съветската система за събиране на пътни такси от тежкотоварни коли, известна като " Платон ".

Това е станало по време на съвещанието на Руско-българската междуправителствена комисия за икономическо, научно и техническо съдействие, провела се в Москва, съобщи ТАСС.

Руската страна е срещнала българските си сътрудници с опита на разполагане на система за сателитна навигация, посредством която се събират такси за използването на автомагистралите от тежкотоварни транспортни средства.

" Платон " е държавната система за начисляване на такси на база изминато разстояние от камиони с тегло над 12 тона по съветските пътища.

Въведена е на 15 ноември 2015 година и от този момент до момента в пътния фонд са събрани повече от 82 милиарда рубли (над 2,2 милиарда лева).

С тези средства към този момент са ремонтирани над 2700 км пътища и над 30 моста, е посочено в известието на съветското транспортно ведомство.

Руската система " Платон " е сходна на внедряваната сега у нас система за събиране на тол такси за тежкотоварните коли, която трябваше да стартира работа на 16 август, само че стартът й беше отсрочен за 1 март 2020 година

Българската система е създадена от австрийската компания " Капш " и е с GPS-позициониране. Българските управляващи я показват като най-модерната в света, само че към момента не са ясни обсегът на платените пътища и размерът на таксата за използването им.

Към момента няма формален коментар на съветското предложение от българските управляващи.

По време на съвещанието на междуправителствената комисия Русия - България е било реализирано съглашение да продължи работата по възобновяването на фериботната линия Новоросийск - Бургас.

Преди време министър председателят Бойко Борисов разгласи нуждата от възобновяване на фериботните връзки с Русия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР