Руското Министерство на отбраната публикува разсекретени материали по случай 75-годишнината

...
Руското Министерство на отбраната публикува разсекретени материали по случай 75-годишнината
Коментари Харесай

Русия разсекрети документи от освобождаването на Варшава през ВСВ

Руското Министерство на защитата разгласява разкрити материали по случай 75-годишнината от освобождението на Варшава от силите на Нацистка Германия, предава РИА Новости, представена от Агенция Фокус.

Руската медия твърди, че новият исторически раздел, който е бил разкрит, се основава на неповторими документи от фондовете на Централния списък на военния отдел. По-конкретно, той съдържа селекция от Варшавското въстание през септември 1944 година

" За мощната немска защита, която Червената войска проби по време на освобождението на Варшава, приказват фрагментите от фотоалбума на оперативното управление на 1-ви Белоруски фронт. Албумът съдържа неповторими фотографии на пробива на защитата, следствията от нападението и артилерийската подготовка ", оповестяват от Министерството на защитата.

Разделът съдържа и документи за нацистките жестокости в Полша, само че и за подривните действия на части от полската опозиция (в частност на „ Армия Крайова " ) в тила на Червената войска в Полша, Беларус и Литва през 1944-1945 година

Министерството на защитата отбелязва, че обявата е ориентирана към отбраната на историческата истина, противодействието на фалшификациите на историята и опитите за проверка на резултатите от Втората международна война.

Според разкритите документи, минимум 500 британци и американци са убити в лагера на гибелта в Треблинка, Полша по време на Втората международна война.
„ След задача до лагера на гибелта в Треблинка, който е основан през юли 1942 година сред Варшава и Белосток, кореспондентът на армейския вестник „ За родината " оповестява на началника на политическия отдел на 70-та войска, че дружно с евреи, роми, поляци и други, в газовитете камери са убити най-малко 500 британци и американци ", се споделя в документа.

Документите също по този начин сочат, че нацистките войски, отстъпвайки от Варшава през януари 1945 година, изцяло унищожават няколко квартала на града, в това число обекти от полското културно завещание.

" Варшава е разрушена. На улиците не е открита нито една непокътната къща, цели квартали са превърнати в руини. Няма нито един монумент. Културните полезности на града са унищожени и разграбени. Почти във всеки двор има гробове, труповете на измъчени поляци са разпръснати по улиците ", се споделя в доклад пред Главната политическа дирекция на Съветската войска и флот. В него се загатва и за всеобщи гробове в района, в които са били заровени повече от 120 хиляди поляци, убити от германците.
Съветските войски заемат Варшава по време на настъпателната интервенция „ Висла-Одер " на 17 януари 1945 година Това разрешава на Червената войска доста да напредне към немската граница и изиграва значима роля в следвоенните връзки на Съюз на съветските социалистически републики с Полша. След прогонването на германците голяма част от полската столица е в руини. Общо 84% от всички жилищни здания са разрушени, материалните загуби са оценени на 2,5 милиарда $.
Според военните историци към 200 хиляди руски бойци умират в борбите към Варшава. В памет на починалите бойци е основано най-голямото военно гробище-мавзолей в столицата на Полша, където са заровени към 22 хиляди бойци от 1-ви Белоруски фронт на Червената войска. През 1950 година, на петата годишнина от капитулацията на Германия, е открит и мемориал.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР