Руското министерство на отбраната обяви демонтирането на шест наблюдателни поста

...
Руското министерство на отбраната обяви демонтирането на шест наблюдателни поста
Коментари Харесай

Русия премахва постове в Карабах

Руското министерство на защитата разгласи демонтирането на шест наблюдателни поста и 15 краткотрайни поста на съветски миротворци в Нагорни Карабах.

" Във връзка с разоръжаването и разпускането на въоръжените формирования на Нагорни Карабах, шест наблюдателни и 15 краткотрайни наблюдателни поста на съветски миротворци в регионите Аскеран, Шуша, Мартуни и Мардакерт са затворени от 19 септември 2023 година ", споделя съветският Министерството на защитата в бюлетин за активността на съветския мироопазващ контингент в Нагорни Карабах Карабах.

" В зоната на отговорност на съветския мироопазващ контингент не са регистрирани нарушавания на режима на преустановяване на огъня ", се отбелязва в отчета.
 Кремъл: Не обсъждаме изтеглянето на съветските сини каски от Нагорни Карабах
Кремъл: Не обсъждаме изтеглянето на съветските сини каски от Нагорни Карабах

Самият Путин пусна интригата

Припомняме, че на 6 октомври Москва разгласи, че не разисква изтеглянето на съветските сини каски от Нагорни Карабах. 

Съобщенията, че делегацията на Министерството на защитата на Русия разисква в Баку или Ереван изтеглянето на съветския миротворчески контингент от Нагорни Карабах, не съответствали на действителността. 

На 5 октомври на Валдайския конгрес президентът Владимир Путин описа, че Азербайджан е предложил на Русия на двустранна основа да се контракти за статута на съветските миротворци в Карабах и че Армения се е съгласила с това предложение.

На 19 септември напрежението в Нагорни Карабах още веднъж ескалира, след катоарменските войски да се изтеглят от района.

Ереван на собствен ред съобщи, че в Нагорни Карабах няма арменски сили и дефинира протичащото се " акт на широкомащабна експанзия ".

Русия прикани двете страни да спрат кръвопролитията и да се върнат към опитите за споразумяване на спора по дипломатически път.
 Непризнатата република Нагорни Карабах остава в историята
Непризнатата република Нагорни Карабах остава в историята

Президентът Самвел Шахраманян подписа декрет за преустановяване на нейното битие

На 20 септември Министерството на защитата на Азербайджан разгласи, че е за преустановяване на антитерористичните ограничения в Карабах.

На 28 септември президентът на Нагорни карабах Самвел Шахраманян подписа декрет за разформироване на непризнатата република, считано от 1 януари 2024 година

- по-голямата част от популацията на Карабах - са избягали и са потърсили леговище в Армения, страна с 2,8 милиона души.

Намесата на Съединени американски щати и Европейски Съюз в връзките сред Азербайджан и Армения провокира неустойчивост. Сергей Лавров.

Според него Брюксел се грижи за своите геополитически упоритости, като постанова своите посреднически услуги на Азербайджан и Армения, внасяйки дестабилизация в Южен Кавказ дружно с Вашингтон.

Руският миротворчески контингент в Карабах е подготвен да способства за установяването на кротичък живот в Южен Кавказ, разясни Лавров.
 Азербайджан продължава с арестите на някогашни водачи на Нагорни Карабах
Азербайджан продължава с арестите на някогашни водачи на Нагорни Карабах

Те остават зад решетките за четири месеца

По думите му спазването на правилата на Хартата на Организация на обединените нации в тяхната целокупност и взаимовръзка е ключът към интернационалния мир и непоклатимост.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР