Руското министерство на отбраната обвини днес полската съпротива срещу нацистите,

...
Руското министерство на отбраната обвини днес полската съпротива срещу нацистите,
Коментари Харесай

Москва обвини полската съпротива от войната: Избивала евреи и украинци

Руското министерство на защитата упрекна през днешния ден полската опозиция против нацистите, че е убивала евреи и украинци във Варшава по времето на Втората международна война, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Министерството разгласява разкрити документи от войната в специфичен уеб страница - warsaw75.mil.ru.

Тези документи свидетелстват за обстоятелството, че подразделения на Армия Крайова са избили останалите във Варшава украинци и евреи и са взели за заложници руски офицери, избягали от немски плен, се споделя в изказване на съветското ведомство.

Армия Крайова е била главната организация на полската опозиция против нацистката окупация. Тя е била основана на полска територия и ръководена от полското държавно управление в заточение, основано в Лондон.
Антисемитизмът измежду членовете на полската опозиция е деликатна тематика в Полша, отбелязва Франс прес.

Москва насочи обвиняванията на фона на засилващото се напрежение сред Русия и Полша във връзка с Втората международна война.

Полският министър председател Матеуш Моравецки в края на предишния месец разкритикува съветския президент Владимир Путин, който съобщи, че Полша си е сътрудничела с немския водач Адолф Хитлер.

Путин също по този начин неотдавна омаловажи тайния протокол към пакта Рибентроп-Молотов, подписан на 23 август 1939 година и довел до поделянето на част от Източна Европа, в това число на Полша, сред Нацистка Германия и Съветския съюз, отбелязва Франс прес.
Съветският съюз нападна Полша на 17 септември 1939 година, до момента в който полската войска към момента води обезверена борба против немските сили. Съветският съюз окупира обширна част от полската територия преди немското нахлуване против Съюз на съветските социалистически републики на 22 юни 1941 година

Днес се навършват 75 години от завладяването на Варшава от Червената войска през 1945 година В тази връзка полското външно министерство съобщи в Туитър, че Червената войска е освободила Варшава, само че не е донесла независимост на Полша, съобщи ТАСС. " Ние се отнасяме с почитание към кръвта, пролята в битката с фашизма. Червената войска освободи Варшава от немска окупация, само че не донесе независимост на поляците ", се показва в изказване на полското министерство, което също по този начин подлага на критика откритата след 1945 година политическа и икономическа система в страната.
Над 600 хиляди руски бойци са починали на територията на Полша по време на Втората международна война, напомня организацията. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР