Руското финансово министерство обяви, че държавата няма да организира размяна

...
Руското финансово министерство обяви, че държавата няма да организира размяна
Коментари Харесай

Руската държава няма да организира размяна на замразени активи

Руското финансово министерство разгласи, че страната няма да провежда " замяна " на замразени активи, а ще остави това на играчите на финансовите пазари, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Реакцията е във връзка на указа, подписан през вчерашния ден от съветския президент Владимир Путин и разрешаващ на непознати вложители от " вражески " страни да купуват замразени съветски активи в чужбина, употребявайки свои средства от съветски сметки, които другояче са блокирани.

В резултат от наложените от Запада наказания доста съветски активи в чужбина се оказаха замразени, а Москва отговори с блокиране на непознати активи в страната.

" Указът основава правна опция за самобитна " замяна " на замразени активи, само че страната няма да вземе присъединяване в организирането на такава замяна ", показват от финансовото министерство. Това е в пълномощията на брокерите и други участници на пазарите на скъпи бумаги, допълват от ведомството.

" Механизмът ще бъде изцяло непринуден за всички участници на пазара. Указът се отнася за фондове на задгранични вложители в избран вид сметки ", споделя министерството.

Указът обгръща над 80 на 100 от засегнатите съветски вложители, или такива със замразени средства до 100 000 рубли (1088 долара), посочи пред депутати от Думата шефът на централната банка Елвира Набиулина. " Ние пазиме най-много правата на всеобщия вложител " съобщи тя.

Финансовият министър Антон Силуанов съобщи наскоро, че указът ще се опита като начало да размрази фондове на стойност от към 100 милиарда рубли, благосъстоятелност на вложители в търговията на дребно.

През август министърът уточни, че над 3,5 милиона руснаци имат сега блокирани средства, надхвърлящи общо 1,5 трилиона рубли.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР