Руско звено за кибершпионаж е хакнало ирански хакери, за да

...
Руско звено за кибершпионаж е хакнало ирански хакери, за да
Коментари Харесай

Руско звено за шпионаж е разбило системите на ирански хакери

Руско звено за кибершпионаж е хакнало ирански хакери, с цел да извърши офанзиви допълнително от 35 страни, сочи взаимно следствие на Англия и Съединените щати, представено от Financial Times.

Т.нар. група Turla, която е обвързвана с съветското разузнаване, хипотетично се е справил с инструментите на Oilrig, група, необятно свързвана с иранското държавно управление, сочи двегодишно следствие на английския Национален център за киберсигурност (NCSC) и Агенцията за национална сигурност в Съединени американски щати.

Иранската група най-вероятно не е наясно, че е осъществен пробив против хакерските ѝ способи и те се употребяват от различен екип за кибершпионаж, показват от ангажираните с следствието. Сред жертвите са военни организации, държавни органи, научни организации и университети по целия свят, само че най-вече в Близкия изток.

Пол Чичестър, действен шеф на NCSC, разяснява, че активността на Turla съставлява „ същинска смяна в метода, по който работят кибер играчите ", което по думите му „ добавя възприятието за комплициране ".

Чичестър твърди, че въпросът е оповестен, защото методът е друг. „ Искаме останалите да схванат тази интензивност ", показва той.

Turla е известна още и като Waterbug или Venomous Bear. Но съветската група по-късно е направила освен това, като е направила лични офанзиви, употребявайки инфраструктурата и софтуера на Oilrig.

Организации в към 20 страни са били хакнати сполучливо по този метод.

Кремъл не е дал отговор на запитването за коментар пред Financial Times. Руското държавно управление настойчиво отхвърля да стои зад опити за хакерски офанзиви против други страни. Президентът Владимир Путин съобщи по-рано тази година в изявление за вестника, че обвиняванията, че Москва стои зад намесата в американските президентски избори през 2016 година е „ мит ".

По публикацията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов Инвестор БГ

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР