Руско-украинската война: Списък на ключовите събития, ден 584

...
Ето ситуацията в събота, 30 септември 2023 г.
Борба Генералният секретар
Коментари Харесай

Ето ситуацията в събота, 30 септември 2023 г.

Борба

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза при посещение в Киев, че украинските сили „постепенно набират позиции“ в контранастъплението си срещу руските сили. „Всеки метър, който украинските сили си връщат, е метър, който Русия губи“, каза той на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски. Русия каза, че е унищожила 11 украински дрона през нощта при нападение, при което един боен дрон е хвърлил експлозиви върху електроподстанция, прекъсвайки местното електрозахранване в руския регион Курск. Руският президент Владимир Путин подписа указ, определящ рутинната есенна наборна кампания в страната му, в която ще бъдат призовани 130 000 души за законова военна служба. Възрастните мъже в Русия са длъжни да преминат целогодишна военна служба на възраст между 18 и 27 години или еквивалентно обучение, докато следват висше образование.


Руската държавна агенция ТАСС съобщи, че новата руска наборна кампания ще включва четирите анексирани от Москва области на Украйна: Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. Напускането на наборниците от сборните пунктове ще започне на 16 октомври, като се очаква всеки да служи 12 месеца, каза ТАСС. Путин похвали руските затворници, които са загинали в битки в Украйна, като каза, че те са "напълно изкупили" себе си в смъртта. „Всеки може да направи някои грешки, както някога. Но те дадоха живота си за Родината и напълно се изкупиха“, каза Путин. Путин възложи на Андрей Трошев, бивш помощник на покойния шеф на Вагнер Евгений Пригожин, да наблюдава доброволческите бойни части в Украйна. Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че стотици бойци, които преди са били свързани с групата Вагнер, вероятно са се върнали обратно в Украйна.


Павел Фелгенхауер, военен анализатор, каза, че Русия се нуждае от бивши бойци на Вагнер в украинските сили, но те вероятно не искат да действат под командването на руското министерство на отбраната.

Военна помощ

Йенс Столтенберг от НАТО каза, че е уверен, че Полша ще намери начини да разреши политическите си разногласия с Украйна, без това да повлияе на подкрепата за борбата на Киев срещу Русия. Министерството на отбраната на Украйна публикува съобщение в социалните мрежи, изразяващо солидарност с Полша. Постът гласи: „Украйна Полша. Together we’re invincible” и беше придружено от емотикони на знамената на двете нации и ръкостискане, както и видео.


Швейцарският външен министър Игнацио Касис каза, че страната му планира да финансира една четвърт от операциите по разминиране, необходими в Украйна. Швейцария планира да предостави 100 млн. долара от 400 млн. долара Киев заяви, че трябва да премахне мините от своята територия.

Регионална сигурност

Румъния ще премести системи за противовъздушна отбрана по-близо до своите села отвъд река Дунав от Украйна и добавя повече военни наблюдателни постове и патрули в района. Руски безпилотни самолети редовно атакуват зърнените съоръжения на Украйна на река Дунав срещу румънска територия със съобщения за кацане на останки от дронове в Румъния.


Седем държави от Европейския съюз са поръчали боеприпаси по забележителна схема за обществени поръчки на ЕС, за да придобият спешно необходими артилерийски снаряди за Украйна и да попълнят собствените си изчерпани запаси. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва е „загрижена от опитите на извънрегионални играчи да станат по-активни в афганистанското направление“.

Дипломация

Външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли заяви, че Великобритания никога няма да признае претенциите на Русия към украинска територия. Той каза, че Крим, Запорожие, Донецк, Луганск и Херсон са украинска територия. Унгарският премиер Виктор Орбан каза, че трябва да се отговори на „много трудни въпроси“, преди ЕС да започне преговори за членство с Украйна. ЕС трябва да реши през декември дали да позволи на Украйна да започне преговори за присъединяване. Преговорите за присъединяване изискват единодушната подкрепа на всички 27 членове.


Помощ

Ръководителят на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) каза, че организацията е предоставила 1,2 милиарда евро (1,3 милиарда долара) досега тази година, за да подпомогне финансирането на възстановяването на Украйна.

Санкции

Обединеното кралство наложи замразяване на активи и забрани за пътуване на служители в анексираните украински региони Запорожие, Херсон, Донецк и Крим като част от по-широките си санкции срещу Русия. Руският министър на извънредните ситуации Александър Куренков и секретарят на руската Централна избирателна комисия Наталия Алексеевна Бударина бяха добавени към санкционния списък на Обединеното кралство. Швейцария прие допълнителни санкции, свързани с доставките на ирански дронове за Русия, в съответствие с мерките на ЕС. Вече са в сила целеви финансови санкции и санкции за пътуване срещу хора и организации, свързани с програмата за безпилотни самолети на Иран.


Германският канцлер Олаф Шолц и лидерите на пет централноазиатски държави обещаха да си сътрудничат тясно по отношение на санкциите в внимателно формулирано изявление, в което не се споменава конкретно Русия. Съобщението дойде, след като Шолц се срещна с лидерите на Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Туркменистан и Таджикистан в Берлин. Норвегия заяви, че регистрираните в Русия пътнически автомобили вече няма да имат право да влизат на нейна територия от следващата седмица. Норвегия има 198 км дълга (123 мили) граница в Арктика с Русия.

Спорт

Спортисти от Русия и Беларус могат да се състезават като неутрални на Параолимпийските игри в Париж следващата година. Спортистите могат да се състезават, но без национални символи, като емблеми, знамена и химни. Шефът на германския параспорт Юлиус Бойхер критикува решението на Международния параолимпийски комитет (IPC) да позволи на руски и беларуски спортисти да се състезават като неутрални в Париж следващата година. „Това не е страхотен момент за ценностната общност на IPC“, каза Beucher. „Все още се води война. По-ужасно от преди.”


Политика

Руски блогър беше осъден на осем години и половина затвор, след като съд обвини, че е публикувал „фалшиви новини“ за офанзивата на Москва в Украйна. 38-годишният Александър Ноздринов, който управляваше малък канал в YouTube, беше арестуван през март 2022 г., след като следователите го обвиниха в публикуване на снимка на разрушени сгради в социалните медии с надпис: „Украински градове след пристигането на освободителите“.

Икономика

Годишните бюджетни разходи на Русия за обслужване на държавния дълг ще се удвоят до 3,32 трилиона рубли (34 милиарда долара) между сега и 2026 г. на фона на войната на Москва в Украйна, показват проектобюджетни документи. Русия може да въведе квоти за износ на горива в чужбина, ако пълната забрана за износ, наложена миналата седмица, не свали постоянно високите цени на бензина и дизела за руснаците, каза вицепремиерът на страната Александър Новак. Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР