Руско-украинската война: Списък на ключови събития, ден 582

...
Ето каква е ситуацията в четвъртък, 28 септември 2023 г.
Борба
Коментари Харесай

Ето каква е ситуацията в четвъртък, 28 септември 2023 г.

Борба

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че „съгласувана нова руска офанзива е по-малко вероятна през следващите седмици“ въз основа на ежедневната си оценка на войната в Украйна. Иля Евлаш, говорител на Източната група на въоръжените сили на Украйна, каза пред изданието РБК-Украйна, че наемници от руската група Вагнер са се върнали на фронтовата линия на изток. Вагнер изигра основна роля в руското превземане на Бахмут по-рано тази година, но войските му бяха изтеглени след краткотраен бунт и смъртта месец по-късно на лидера Евгений Пригожин в самолетна катастрофа. Йевлаш каза, че докато наемниците са сред „най-подготвените“ в руската армия, те не са „значителна заплаха, „променител на играта““. Москва обвини Обединеното кралство и Съединените щати в участие в украинската атака миналата седмица срещу щаба на руския Черноморски флот в Севастопол в анексирания Крим. Говорителят на външното министерство Мария Захарова заяви, че са използвани данни от западно разузнаване, сателити на страни от НАТО и шпионски самолети. Москва анексира Крим от Украйна през 2014 г. Службата за сигурност на Украйна (SBU) съобщи, че е задържала двама жители на Киев за подпомагане на Русия чрез разкриване на информация за военни съоръжения и критична инфраструктура на столицата. Двамата са работили за Москва в продължение на два месеца за финансова изгода, се казва в съобщение на СБУ. Руският посланик в Куба Виктор Коронели каза, че Москва и Хавана са „в контакт“, след като Куба арестува 17 души за предполагаем трафик на свои граждани, за да се бият за руските сили в Украйна.

Дипломация и политика

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че страната ще отбележи 1 октомври като „Ден на своите защитници“ и ще запази минута мълчание, за да „почете онези, които са дали живота си в защита на нашата страна и народ“. Украинското правителство назначи трима нови заместник-министри на отбраната – Юрий Джихир, заместник-министър на финансите между 2018-2020 г.; Наталия Калмикова, която наскоро беше изпълнителен директор на украинския фонд за ветерани; и Катерина Чернохоренко, ръководител на украинския проект „Армия от дронове“. Канадският премиер Джъстин Трюдо се извини, след като мъж, който е служил в нацистка част по време на Втората световна война, беше отличен в парламента. „Отдаването на почит на този човек, без да се знае кой е той, беше ужасна грешка и посегателство върху паметта на онези, които жестоко страдаха от ръцете на нацисткия режим“, каза Трюдо. 98-годишният Ярослав Хунка получи две овации миналата седмица по време на специална сесия, на която присъства Зеленски.


Русия обяви, че поставя в черен списък още 23 души във Великобритания, включително висши военни и политически служители, както и журналисти и експерти от мозъчни тръстове, заради „антируската политика“ на страната и „всестранната подкрепа за неонацисткия режим в Киев“ . Министерството на външните работи не посочи публично всички санкционирани, но каза, че включва началника на щаба на отбраната Антони Радакин, председателя на Съвместния разузнавателен комитет Маделин Алесандри и Кресида Хог, която председателства отбранителната фирма BAE Systems. Най-малко трима провоенни руски журналисти са получили свински глави, според The ​​Moscow Times. Тримата журналисти – включително колумниста на държавната медия Тимофей Сергейцев, военният експерт Константин Сивков и фоторепортерът на агенция ТАСС Михаил Терещенко – казаха, че и преди са получавали смъртни заплахи. Не стана ясно кой е изпратил главите.

Оръжия

Министерството на отбраната на Русия заяви, че неговите сили са унищожили хиляди единици украинска военна техника след инвазията през февруари 2022 г., включително близо 13 000 танка, 250 хеликоптера и повече от 6 500 полеви артилерийски оръдия и минохвъргачки. Произведени в Европа компоненти са открити в ирански дронове камикадзе, използвани от Русия за атака срещу Украйна през последните седмици, според доклад, съставен от Украйна и получен от британския вестник Guardian. Документът от 47 страници разкрива, че 52 електрически компонента, произведени от западни компании, са открити в дрона Shahed-131 и 57 в модела Shahed-136. Докладът е представен от украинското правителство на страните от Групата на седемте (G7), пише изданието.


Българският парламент одобри предоставянето на допълнителна военна помощ на Украйна, включително дефектни ракети земя-въздух за руската система за противовъздушна отбрана С-300 и боеприпаси за малокалибрени автоматични оръжия, изхвърлени от МВР, съобщи държавната агенция БТА докладвани. Експерти казаха, че докато България не е в състояние да ремонтира ракетите, Украйна има съоръженията да го направи. Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР