Руско-украинска война: Списък на ключови събития, ден 530

...
Ето ситуацията в понеделник, 7 август 2023 г.
Борба Русия започна
Коментари Харесай

Ето ситуацията в понеделник, 7 август 2023 г.

Борба

Русия започна вълна от въздушни атаки срещу Украйна, използвайки крилати и хиперзвукови ракети, както и произведени в Иран дронове, според украинските военновъздушни сили. „Общо врагът е използвал 70 оръжия за въздушно нападение в няколко вълни“, в нощта от събота срещу неделя, се казва в съобщението. „За съжаление има жертви и ранени сред цивилното население. Жилищни сгради и друга гражданска инфраструктура претърпяха разрушения“, се казва в изявление. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че са свалили 30 от 40-те крилати ракети и всички безпилотни самолети Shahed. Не се уточнява кои обекти са поразени от ракетите, преминали през противовъздушната отбрана. Руската армия обаче заяви, че е атакувала „въздушните бази на украинските въоръжени сили около населените места Староконстантинов в Хмелницка област и Дубно в Ривненска област“. Междувременно украински официални лица съобщиха, че най-малко двама души са били убити и четирима ранени при руска бомбена атака срещу център за кръвопреливане в град Купянск в източната област Харков. Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства Запада за военната му подкрепа, като каза, че силите на Киев виждат „значителни резултати“ от системите за противовъздушна отбрана, доставени от Съединените щати и Германия. Те включват произведения в САЩ Patriot и германския IRIS-T. Руската противовъздушна отбрана също работи в неделя, когато Украйна атакува два моста на окупираната територия. Установени в Москва служители казаха, че силите на Киев са нанесли ракетна атака близо до моста Чонхар, като са повредили надлеза, който свързва Южна Украйна с анексирания от Русия Кримски полуостров. Друго украинско нападение срещу една от трите пътни връзки между Крим и окупираните от Русия части на континентална Украйна, близо до град Хеническ в Херсонска област, рани цивилен и повреди газопровод, казаха служители в Москва. Съобщава се за един загинал цивилен в контролираната от Русия област Донецк, след като украинските сили обстреляха университет там. Руската противовъздушна отбрана също свали украински дрон близо до град Москва, според кмета Сергей Собянин. Атаката накара московското летище Внуково да спре за кратко работа.

 

Дипломация

Организираната от Украйна двудневна мирна среща на върха в Джеда в Саудитска Арабия приключи без никакви конкретни действия освен ангажимента за допълнителни консултации. Андрий Йермак, началник на кабинета на Зеленски, каза, че дискусиите са били много продуктивни, но не даде никакви подробности. Русия не присъства. Неговият заместник външен министър Сергей Рябков каза, че срещата отразява „обречените усилия“ на Запада да мобилизира развиващите се нации зад Зеленски.

Политика

В Киев работници монтираха тризъбеца на Украйна върху щита на гигантска статуя, гледаща към столицата, след като премахнаха съветски сърп и чук от паметника. Операцията за поставяне на тризъбеца върху високата 62 метра стоманена фигура на жена воин започна миналия месец, докато Украйна прочиства публичните си зони от напомняния за руското и съветското управление. Освен това статуята ще бъде преименувана на „Майка Украйна“.

 

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР