Руско-украинска война ПолитикаСлед като бе оставена сама: Украйна е готова

...
Руско-украинска война ПолитикаСлед като бе оставена сама: Украйна е готова
Коментари Харесай

Защо Русия превзе Чернобил и какви са потенциалните ядрени рискове?

Руско-украинска война ПолитикаСлед като бе оставена сама: Украйна е подготвена да договаря с РусияПолитикаПетков: Една трета от украинската войска е унищожена
Руските военни поеха контрола над територията към атомната електроцентрала в Чернобил и това донесе в допълнение напрежение в Европа. Притесненията са, че към момента радиоактивното място на най-тежката нуклеарна повреда в света, довела и до разпада на Съветския съюз, може да послужи за военни цели.

„ Нашите бранители дават живота си, с цел да не се повтори нещастието от 1986 година “, написа в обществените мрежи украинският президент Володимир Зеленски, малко преди съветските сили да завладяват територията.
Какво споделя Москва?
Министерството на защитата на Русия излезе с изказване, в което твърди, че нейните войски за поели атомната електроцентрала в Чернобил, с цел да я „ запазят “. В него се показва, че това се прави, с цел да се подсигурява, че

националистическите групи и други терористични организации не могат да употребяват обстановката в страната, с цел да провеждат нуклеарна провокация “.

Русия сподели също, че равнищата на радиация в покрайнините на централата са естествени и че личният състав продължава да ги следи.
Обяснението на специалистите
Вчера мнозина се запитаха за какво му е на някой неработеща електроцентрала, заобиколена от десетки километри радиоактивна земя. Според Reuters отговорът е елементарен – география.

Всъщност Чернобил се намира по траекторията на най-прекия път от Беларус до украинската столица Киев. Затова и се трансформира в най-логичната линия за нахлуване на съветските сили, атакуващи Украйна. Западни военни анализатори разясниха, че Русия просто употребява най-бързия път за инвазия от Беларус, съдружник на Москва и база за съветските войски. Целта на Москва е Киев.

„ Това е най-бързият път от точка А до точка Б “, сподели Джеймс Актън от организацията Carnegie Endowment за интернационален мир. Мнението му споделя и Джак Кийн, някогашен шеф на щаба на армията на Съединени американски щати, добавяйки, че

Чернобил няма никакво военно значение “.

Четвъртият реактор в Чернобил, намиращ се на 108 км северно от украинската столица Киев, експлодира през април 1986 година по време на несполучлив тест за сигурност. Това провокира мощна радиационна вълна, като облаците се разнесоха над огромна част от Европа и доближиха чак до източните Съединени щати.

Радиоактивните стронций, цезий и плутоний засегнаха главно Украйна и прилежаща Беларус, както и елементи от Русия и Европа. Оценките за броя на директните и непреките смъртни случаи от бедствието варират от няколко хиляди до 93 000 спомагателни смъртни случая от рак в международен мащаб.

По това време Съюз на съветските социалистически републики опита да прикрие бедствието и в началото не призна детонацията. Това опетни реформаторския имидж на тогавашния руски водач Михаил Горбачов и неговата политика за по-голяма „ публичност “ и неприкритост в руското общество.

Катастрофата е считана от мнозина като един от главните фактори, съдействали за разпадането на Съветския съюз няколко години по-късно.
Какви опасности крие Чернобил през днешния ден?
В това, което е останало от реактора след детонацията през 1986 година, вce oщe имa oĸoлo 200 тoнa cилнo paдиoaĸтивeн мaтepиaл. Те бяха заровени под железобетонен саркофаг за да се предотврати разпространяването на радиация. Впоследствие бе решено да се постави гигантска стоманена арка, която да подсигури в допълнение блокиране на радиацията. Изграждането ѝ лиши години, а цената ѝ доближи 1.7 милиарда $. Тя бе приключена през 2017 година

Интересното при арката, е че структурата разрешава диcтaнциoннoтo yпpaвлeниe нa вгpaдeния вътpe ĸpaн, ĸoeтo дaвa възмoжнocт oт paзcтoяниe дa ce дeмoнтиpaт ocтaнaлитe ĸoмпoнeнти нa peaĸтopa и дa ce пpeмaxнe paдиoaĸтивнoтo гopивo.

Най-лошият сюжет би бил въпросното защитно покритие над останките да бъде разрушено, въпреки че анализаторите настояват, че той е малко евентуален. Хипотетично обаче това би довело до ужасяваща злополука и Европа неслучайно е обезпокоена. Който държи контрола над Чернобил, държи прекомерно мощен и рисков коз в ръцете си.

Пo-гoлямo бeзпoĸoйcтвo крие oтpaбoтeнoтo ядpeнo гopивo oт дpyгитe тpи peaĸтopa в Чepнoбил, ĸoитo бяxa извaдeни oт eĸcплoaтaция, нo нямaшe ĸaĸ дa бъдaт лиĸвидиpaни и пpoдължиxa дa paбoтят гoдини нapeд cлeд ĸaтacтpoфaтa пpeз 1986 гoдинa, изяснява в собствен разбор The Verge. Физиците изясняват, че потреблението нуклеарно гориво е доста по-радиоактивно спрямо това под арката, защото е било скоро извадено от реакторите. В момента то се намира в околните охладителни басейни.

Аĸo ce cлyчи нeщo, пpи ĸoeтo cлaбo зaщитeнитe oxлaдитeлни бaceйни ce пoвpeдят и изтeĸaт, тoвa гopивo мoжe дa зaпoчнe дa ce тoпи и дa излъчи в aтмocфepaтa paдиoaĸтивни гaзoвe и чacтици, изясняват Джеймс Актън, физик и съ-директор на Програмата за нуклеарна политика на фондация Карнеги за интернационален мир, и пpoфecop Шepил Poфъp.

Част от това отработено гориво към този момент е трансферирано в по-ново и по-постоянно изсъхнало вместилище, приключено през 2020 година Очаква се всичкото употребявано нуклеарно гориво да бъде преместено през идващите няколко години. Сухите уреди за предпазване не изискват водно изстудяване, а стоманени или циментови резервоари.

Тези резервоари не са проектирани да устоят на офанзиви, само че все пак са извънредно мощни и здрави “, разяснява Актън. Въпреки това, в случай че са счупени, те могат да отделят радиоактивен материал.

Актън счита, че сходен сюжет е малко евентуален. „ Не на последно място тъй като руснаците нямат никаква причина да желаят да нападат реактора “, споделя той пред The Verge. Би било рисковано за целия район, изключително за съветския съдружник Беларус, който граничи с Чернобил. Дори да се случи щета, ще има известно време за реакция – обливане на откритото гориво с вода, с цел да се охлади.

Районът към Чернобил е най-вече запустял – той бе евакуиран след бедствието от 1986 година и остава отцепена зона. Все още обаче има радиоактивен материал в отломките, почвата и листата към електроцентралата. Рофър споделя, че радиоактивният материал се е разпаднал до степен, в която не е директно рисков – макар че евентуално към момента може да бъде канцерогенен за хора, които са изложени в задоволителна степен.

Това тревожи Кейт Браун, бележит професор по история на науката в Масачузетския софтуерен институт. Тя обръща внимание, че всевъзможни разстройства – човешки или естествени – опонират на въведените ограничения мерки в зоната, проектирана да държи хората надалеч от радиоактивността в региона.

През 2020 година димът от пожари в покрайнината разнесе радиоактивни частици тук-там от Източна и Централна Европа. Именно това обръща внимание Браун и думите ѝ звучат като разумно предизвестие на фона на известията за гърмежи в Украйна през последните дни.

Това е продължаващ проблем и би трябвало да бъде овладян “, споделя Браун пред The Verge. „ Предполага се, че (зоната) би трябвало да остане недокосната. И това е казусът с всевъзможен тип нуклеарна площадка. Изисква непоклатимост и мир. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР