Руско-украинска война Бюджет и финансиБезпрецедентна помощ“: Байдън активира още $800

...
Руско-украинска война Бюджет и финансиБезпрецедентна помощ“: Байдън активира още $800
Коментари Харесай

Западът и Украйна трябва да започнат да планират мира, който искат сега

Руско-украинска война Бюджет и финанси„ Безпрецедентна помощ “: Байдън задейства още $800 млн. за УкрайнаПолитикаУкрайна и Русия се доближават към помирение
През 1941 година Франклин Рузвелт и Уинстън Чърчил се споразумяха за Атлантическата харта. Тяхното изказване за задачите им за следвоенния ред, утвърдено от други съдружници, се трансформира в основата на Организация на обединените нации, написа Мартин Сендбу за Financial Times.

Последва подготовка за правосъдни процеси за военните закононарушения. Същото направи и конференцията в Бретън Уудс във връзка с следвоенната икономическа система. Много преди военната победа водачите, които се бореха във войната, започнаха да мислят за построяването на мира.

Имаме потребност от същата предвидливост и през днешния ден. Западните водачи демонстрираха неотстъпчивост и единение в поддръжката си за Украйна след нападението на Владимир Путин. Те могат и би трябвало да създадат повече. Но те също по този начин, дружно с украинците, би трябвало да стартират да работят за мира, който желаят да видят, в случай че съветската окупация бъде отблъсната “, споделя Сендбу.

Очертаването на проекта за възобновяване на Украйна и нейното място в Европа не би било празна нечиста сделка. То би имало действителни резултати. Когато оръжията замлъкнат, доста хора към момента ще бъдат извънредно уязвими и предварителното обмисляне е от значително значение за спасяването на животи. Изкристализирането на това, за което се борят украинците освен ще оказва помощ за поддържането на морала им, само че също по този начин демонстрира какво подкопават другите народи, в случай че се въздържат от поддръжка.

Физическото възобновяване е най-очевидната задача. Наскоро Олег Устенко, консултант на президента Владимир Зеленски, към този момент оцени съветските вреди върху икономическите активи на Украйна на 100 милиарда $. Предизвикателството не е просто да се създадат обещания за помощ, които да влязат в заглавията, а да се подсигурява, че целият капитал, който напъните за възобновяване може да поемат, тече без закъснение.

Според Сендбу приятелите на Украйна ще би трябвало да финансират реконструкцията – това е в техен интерес. Но бюрократичните процедури за помощ, които менажират работата на микро равнище с получателите, са несъответстващи за огромните строителни старания, които би трябвало да бъдат бързи, без да се жертва качеството.

Корупцията в договорите за строителство е риск, несъмнено. Но същото е и елементарното повдигане на цените в напрегнати обстановки – както сподели опитът на Европа с публичните поръчки, свързани с COVID-19. Ето за какво сътрудниците на Украйна би трябвало да работят с нея в този момент по механизмите за финансиране и доставка на материали “, споделя Сендбу.

Радикалната бистрота във финансирането, споразуменията „ доверете се, само че проверявайте “ при сключването на контракти и огромни предварителни поръчки могат да оказват помощ.

Той прибавя, че моделите за реорганизация могат да бъдат тествани още през днешния ден в Западна Украйна, притокът на бежанци към която изисква неотложно нова инфраструктура, в случай че скорошните съветски бомбардировки там не предвещават всеобхватни офанзиви върху цялата територия на страната.

Украйна се нуждае също и от институционално възобновяване. Ако страната към момента е свободна, когато боевете спрат, ще се отвори прозорец от благоприятни условия за дълбоки промени в метода, по който тя се ръководи. Тези промени би трябвало да са към по-добро, а не към по-лошо. Като възможен победител Зеленски, в случай че се заобиколи от най-големите експерти, ще бъде в положение да освободи страната от олигархичната хватка и институционалната непросветеност, които провалиха промените в предишното.

Именно в този подтекст Европейски Съюз би трябвало да прегледа молбата на Украйна за участие. Никога няма да има по-добър късмет за Украйна да „ усъвършенства “ ръководството си, да утвърди това, с което Европейски Съюз обича да се хвали като собствен „ метод на живот “ в една ориентирана на запад нация с повече от 40 милиона души, съгласно Сендбу.

Същото може да се каже за инфраструктурата и реконструкцията, които не би трябвало да се вършат на ниска цена. Украйна би трябвало да бъде готова за интеграция освен с днешния Европейски Съюз, само че и с неговото по-зелено и по-дигитално преобразяване в бъдеще.

Задачата в този момент е да се начертае жизнерадостен път към Европейски Съюз за свободна Украйна. Това ще значи занемаряване на остарелия развой за присъединение към Европейски Съюз глава по глава и вместо това да се изготви поетапен развой, в който украинските достижения вървят ръка за ръка с изгодите от по-дълбоката интеграция. По гледище на Франция процесът на присъединение към този момент теоретично беше приспособен в тази посока.

Макар че „ договарянията “ за участие са значително за привеждане в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз, самите украинци би трябвало да дефинират най-хубавите способи за реализиране на това привеждане.

Европейски Съюз би трябвало да работи с тях, а не да показва подробни институционални решения, които да се одобряват пасивно. В един подобен развой Европейското икономическо пространство е естествена последна станция преди участието - би трябвало да се намерят други междинни спирки. “

Всичко това зависи от изхода на войната, несъмнено. Дори частична победа ще остави Украйна разконцентрирана, до момента в който се приготвя за неизбежната последваща офанзива на Путин. Но несигурността не е опрощение да не се възнамерява. Друг израз на проницателност от 1941 година е изнесеният скрито от фашистки затвор манифест на Алтиеро Спинели, който приканва за обединена следвоенна Европа. Исторически дълг на водачите на Европейски Съюз е да приготвят европейското бъдеще на Украйна през днешния ден.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР