Руският ядрен ледоразбивач „Арктика“, представян като най-мощния кораб от този

...
Руският ядрен ледоразбивач „Арктика“, представян като най-мощния кораб от този
Коментари Харесай

Отговори ли на очакванията ледоразбивача „Арктика“?

Руският нуклеарен ледоразбивач „ Арктика “, представян като най-мощния транспортен съд от този вид в света и знак на упоритостите на Москва за Арктика, се върна в пристанището в Санкт Петербург след изпитателно двудневно корабоплаване, съобщи Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Предназначен за превозване на полутечен природен газ от Арктика, големият кораб е с размери 173 метра дължина и 15 метра височина. Той беше издигнат в корабостроителницата на втория по величина съветски град.

Самый мощный в мире ледокол «Арктика» завершил первый этап ходовых испытаний https://t.co/Dzf0TsR6BF pic.twitter.com/gJIrF5iUJp
— Телеканал «Санкт-Петербург» (@topspb_tv) December 14, 2019
През двата дни на изпитване на кораба в море са били тествани неговата дарба за маневриране и логаритмите за действие, споделя Мустафа Кашка, шеф на Атомфлот, компанията, отговаряща за флотилията от съветски ледоразбивачи

Въпреки че е с нуклеарно задвижване, за първото пътешестване „ Арктика “ е употребила дизелов мотор. Според конструкторите на кораба той може да минава напред през 2,8 метра лед.

Арктика е част от един по-глобален съветски план, предопределен да разреши корабоплаването през цялата година през Северозападния откъс, който свързва Атлантическия океан с Тихия океан през Арктика. Той би трябвало по-специално да опрости за Русия доставката на въглеводороди към Югоизточна Азия.

Финални проби на кораба са планувани за март и април следващата година. Той ще влезе в употреба през май 2020 година Русия строи два други сходни кораба – „ Урал “ и „ Сибир “.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР