Руският вулкан Шивелуч изригна във вторник, изхвърляйки облак пепел в

...
Руският вулкан Шивелуч изригна във вторник, изхвърляйки облак пепел в
Коментари Харесай

Руски вулкан изригна, изхвърли пепел над полуостров Камчатка

Руският вулкан Шивелуч изригна във вторник, изхвърляйки облак пепел в голяма част от полуостров Камчатка и евентуално представлявайки риск за полетите, съгласно локалните управляващи по вулканология.

Екипът за реагиране при вулканични изригвания на Камчатка (KVERT), който следи изригванията в района, издаде авиационен код в алено след изригването, съобщавайки, че облакът пепел се е пренесъл на стотици километри на север и югозапад от Шивелуч.

„ Екструзивното изригване на вулкана продължава. Експлозии на пепел до 15 км (49 200 фута) н.в. (над морското равнище) могат да зародят когато и да е. Продължаващата активност може да засегне интернационалните и нисколетящи самолети “, се споделя в известието на KVERT.

Видеозапис на изригването, оповестен в Telegram от ръководителя на локалната администрация в Уст-Камчатски Олег Бондаренко, демонстрира стена от гъста сива пепел, която се издига от единия завършек на хоризонта до другия.

В обособена обява Бондаренко сподели, че локалните поданици са " посъветвани да си останат у дома, да не напущат пространствата без нужда ".

Според KVERT Шивелуч е на възраст от 60 000 до 70 000 години и е един от най-големите вулкани в Камчатка.

Полуостров Камчатка е едва обитаем, като Програмата за световен вулканизъм на института Смитсониън пресмята, че по-малко от 12 000 души живеят в радиус от 100 км от Шивелуч.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР