Руският втечнен природен газ от проекта „Ямал СПГ“ през 2018

...
Руският втечнен природен газ от проекта „Ямал СПГ“ през 2018
Коментари Харесай

Русия се нарежда на 4-то място през 2018 г. сред експортьорите на LNG в Европа


Руският полутечен природен газ от плана „ Ямал СПГ “ през 2018 година. е бил доставян до най-екзотичните места в света, сочи годишният статистически доклад на Вербовъчна разработка. До стартирането на „ Ямал СПГ “, главен източник на полутечен природен газ (LNG) от Русия е бил планът „ Сахалин-2 “, който поради местоположението си е осигурявал главно пазарите на Азиатско-Тихоокеанския район, осъществявайки дребни доставки в Кувейт.

Русия е експортирала през 2018 година 24,9 милиарда куб м годишно (около 18 млн. тона LNG). В рамките на „ Сахалин-2 “ са били създадени 11,4 млн. тона. „ Ямал СПГ “ е отчел от износ през 2018 година 113 партиди, или 8,4 млн. тона LNG.

Според отчета на Вербовъчна разработка, за страните от Азиатско-Тихоокеанския район Русия е експортирала към 12,5 млн. тона LNG, от тях повече от половината да били за Япония. Доставки са се осъществявали и за Китай, Индия, Южна Корея, Тайван, Тайланд и Пакистан.

На европейския пазар са били доставени 5 млн. тона съветски полутечен природен газ, или от порядъка на 10 % от общо купеният LNG. Най-голям покупател на съветски LNG в Европа е била Англия – с 25 % или 1,2 млн. тона, което е единствено 2 % от общо потребяваният природен газ в страната. След нея се подрежда Франция – 22 % или 1,1 млн. тона, Испания – 13 % с 0,7 млн. тона, Белгия - 12 % или 0,6 млн. тона и надлежно другите страни от Европейски Съюз - с 29 %.

Засега максимален снабдител на LNG за Европа остава Катар с 32 %, а второ и трето място си разделят Алжир и Нигерия – с по 17 %. Русия е на четвърто място с дял от 10 %, следвана от Норвегия с 6 % и надлежно 6-то място е за Съединени американски щати с дял от 5 %.

През предходната година като екзотични доставки на LNG са посочени страни като Канада и Аржентина – с по 73 хиляди тона, както и Бразилия - доставка от 150 хиляди тона и Египет – с 220 хиляди тона.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР