Руският всекидневник Независимая газета подробно отразява обявявената от Европейската комисия

...
Руският всекидневник Независимая газета подробно отразява обявявената от Европейската комисия
Коментари Харесай

Руски вестник: ЕС се отваря за Западните Балкани, за да неутрализира влиянието на Москва и Пекин

Руският ежедневник " Независимая газета " в детайли отразява обявявената от Европейската комисия през вчерашния ден на " пътна карта " за разширението на Европейския съюз на Западните Балкани.

Една от аргументите за нарасналото внимание на Брюксел към този район е опитът да бъде обезвредено геополитическото въздействие на Русия и Китай в района, отбелязва вестникът, като обръща внимание, че основни претенденти за приемане в Европейски Съюз са Сърбия и Черна гора. Именно тези две страни са считани за най-тясно свързани с Русия политически и исторически.

Само преди няколко години ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер разгласи мораториум върху приемането на нови страни в Европейски Съюз, само че в този момент Комисията реши да отвори вратите за балканските страни, написа " Независимая газета ".

Причините за повишения интерес на Брюксел към този район са две. Първо, Европейски Съюз се пробва да отнеме самодейността на Русия и Китай, които, както и Брюксел, търсят благоприятни условия да укрепят въздействието си на Балканите. Вестникът цитира неназован почитан служител от Европейски Съюз, поискал анонимност, съгласно който " геополитическото въздействие на Русия, Китай и Турция там пораства, по тази причина ние би трябвало да създадем по този начин, че въздействието на Европейски Съюз да остане преобладаващо ".

Второ, стабилността на Балканите е гаранция за благополучието на Европейски Съюз, изключително в подтекста на миграционната рецесия. Именно през този район в Европа проникват бежанци, ислямисти и нарушители, показва всекидневникът.

Цитиран е специалистът по евроинтеграция от авторитетния Московски държавен институт по интернационалните връзки (МГИМО) Александър Тевдой-Бурмули, съгласно който, европейците са обречени да отделят повече време на Балканите - обзет от безредици регион, измъчен от етнически спорове и престъпност. Затова Европейски Съюз отдавна търси благоприятни условия и принадлежности за неговата стабилизация. Експертът припомня, че Балканите са и директен регион и " по тази причина би трябвало да бъде интегриран в енергийната конструкция на Европейски Съюз ".

На пътя на присъединението на балканските страни в Европейски Съюз остават редица загради, прибавя " Независимая газета ". Освен вътрешните промени, шестте страни кандидатки би трябвало да поправят външната си политика, тъй че тя да съответствува с курса на Европейски Съюз. Това, от своя страна, може да сътвори компликации за Сърбия. По-рано в Белград говореха за недопустимост да се употребяват наказания против Русия.

Освен това Европейски Съюз желае да бъдат уредени неразрешените спорове на страните кандидатки със съседите им. Това се отнася и за Сърбия, която към момента не е открила официални връзки с Косово. Трудности могат да зародят и у Македония, която е в спор с Гърция, отбелязва съветският вестник.

Припомня се, че в края на февруари Юнкер потегля на обиколка из Балканите, с цел да беседва с ръководителите на страните там. Председателят на Еврокомисията ще посети Белград, Подгорица, Прищина, Сараево, Скопие и Тирана, а най-после ще отиде и в София, тъй като България в този момент е ръководител на Съвета на Европейски Съюз, отбелязва вестникът.

Накрая още веднъж е представен специалистът Тевдой-Бурмули, че рискът да се внесат проблемите на Балканите в Европейски Съюз съществува, само че като цяло решението на Европейски Съюз да отвори за тези страни благоприятни условия за по-близко съдействие, е целесъобразно. Според него Балканите ще бъдат много изостанал район на общия декор на Европейски Съюз и ще изискват в допълнение финансиране от Брюксел. " Но сближението на тези страни с Европейски Съюз ще разреши на съюза сполучливо да управлява и да поправя обстановката на Балканите ", заключава специалистът, представен от " Независимая газета "./БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (137)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР