Руският ВМФ до 2025 г. трябва да придобие два универсални

...
Руският ВМФ до 2025 г. трябва да придобие два универсални
Коментари Харесай

Без френски акцент: Руският вертолетоносач ще надмине „Мистралите”

Руският ВМФ до 2025 година би трябвало да придобие два универсални десантни кораба (УДК), написа ria.ru с позоваване на върховен военноморски шеф. Те щели да надминат френските „ Мистрали ”, които най-после отплаваха за Египет. За това с такова огромно внимание се следи развиването на плана за УДК „ Прибой ”. Предназначението на УДК е за транспорти по море и стоварване на неопитен бряг войски и техника в хода на морска десантна интервенция (с присъединяване на вертолети за бойна поддръжка от корабната авиогрупа), слагане на минни и мрежови заграждения, хидроакустически буйове от системата за водно наблюдаване.

Руските експерти прекараха няколко месеца на френските УДК „ Мистрел”, изследваха го и го прекопираха. Те обаче възприеха сериозно непознатия опит, като оцениха кое при тях не би трябвало да бъде по този начин.

Освен дузината вертолети за бойна поддръжка и десантни вертолети, на борда на УДК ще има 6 щурмови катера и 6 десантни катера с товароподемност по 45 тона всеки. Зенитното прикритие ще включва 4 бойни модула, в това число морските разновидности на комплексите „ Тор” и „ Панцирь-МЕ”. Артилерията ще е показана от 76-мм универсална установка.

„ Прибой” е умислен да плава самостоятелно 6000 км, да транспортира към 500 души и бойна техника (50 БМП и 10 танка) с опция да излиза до самия бряг. Тези функционалности обуславят съвсем авионосна по размери палуба и архитектура на вертолетни хангари (в надстройката и в корпуса под палубата). Десантните катери с помощта кранове със стрели ще бъдат признати не в доковата камера, а на суха докова камера над ватер-линията. Очертава се водоизместване към 23 хиляди тона, дължина на корпуса 200 м. и широчина – 34 м.

Очаква се в скоро време да стартират договарянията с Министерството на защитата. Самият „ Прибой” може да бъде издигнат за 5 година, като няма да бъдат инсталирани обособени елементи, а направени на разнообразни места обособени модули.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР