Руският външен министър Сергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат,

...
Руският външен министър Сергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат,
Коментари Харесай

Русия праща Лавров във Венецуела за противодействие на американските санкции

Руският външен министър Сергей Лавров  Сергей Лавров Сергей Викторович Лавров е съветски посланик, като от 2004 година е министър на външните работи в петък идва във Венецуела, с цел да изрази поддръжка за президента Николас Мадуро - социалист, който Вашингтон желае да смъкна от власт.

Русия оказа помощ на Мадуро да оцелее в политическа рецесия, при която Съединени американски щати постановиха на Каракас наказания и както и десетки други страни, признаха опозиционния политик Хуан Гуайдо за законен краткотраен водач.

Гуайдо към международните водачи в Давос: Не изоставяйте Венецуела

Москва жигосах американските наказания като противозаконни и нездравословни, а венецуелската съпротива приканва Вашингтон да окаже напън върху Русия поради нейната икономическа, дипломатическа и военна поддръжка за Мадуро.

Лавров, който е външен министър от 2004 година, отлита за Латинска Америка през днешния ден и ще направи посещаване в Куба, преди на следващия ден да продължи към Мексико, а в петък към Венецуела. Неговото пътешестване идва след обиколката на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо в четири някогашни руски страни - Украйна, Беларус, Казахстан и Узбекистан - район, който Москва счита за собствен заден двор.

Във Венецуела Лавров ще се срещне с Мадуро, както и с вицепрезидентката Делси Родригес и външния министър Хорхе Ареаса, с които ще беседва за по-тясно съдействие в енергетиката, минното дело, превоза, селското стопанство и защитата, заяви съветското външно министерство.

"Дневният ред (на преговорите) включва разискване на стъпки за противопоставяне на противозаконните наказания, които утежняват социално-икономическото състояние във Венецуела ", сподели говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова.

Миналата година Съединени американски щати ускориха дипломатическия напън върху Венецуела, която е член на ОПЕК, и постановиха наказания върху на нейната държавна петролна компания PDVSA, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Венецуелската полиция затвори офиса на Гуайдо

Венецуелската съпротива оспорва легитимността на преизбирането на Мадуро за втори президентски мандат през 2018 година и през януари предходната година опозиционният водач Гуайдо се самопровъзгласи за краткотраен водач, спечелвайки поддръжката на Вашингтон и на други страни. Мадуро обаче се задържа на власт с поддръжката на военните, а също на Русия, Китай и Куба.

В Мексико Лавров ще се срещне с външния министър Марсело Ебрард, с който ще разиска икономическите и комерсиалните връзки, както и съдействието с Общността на латиноамериканските и карибските страни - ОЛАКД (CELAC). В Куба Лавров ще се срещне със своя сътрудник - кубинския външен министър Бруно Родригес, сподели Захарова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР