Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че може би

...
Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че може би
Коментари Харесай

Сергей Лавров призова ЕС и САЩ да облекчат санкциите срещу Дамаск

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи през днешния ден, че може би е време Европейски Съюз и Съединени американски щати да помислят за облекчаването на глобите, наложени на режима в Дамаск. Той направи този коментар на взаимна конференция с висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Оценяваме напъните на Европейски Съюз за облекчение на страданията на сирийския народ, само че може би е време за облекчение на глобите, въведени от Европейски Съюз и Съединени американски щати против Сирия - да вземем за пример в лекарствената индустрия, разясни Лавров. Няма наши наказания против мирното сирийско население, отвърна Могерини. Тя добави, че Европейски Съюз е обезпечил до момента близо 10 милиарда евро за Сирия. Не участваме там с военни сили и се гордеем с това, съобщи висшият представител.

Ясно е, че позициите ни с Русия не съответстват по всички въпроси, само че разговорът и съдействието ни са непрекъснати, означи тя.

Намерихме поле за съдействие, приветстваме съглашението за преустановяване на огъня в югозападна Сирия, това е път към постигането на политическо съглашение посредством договарянията в Женева. Има почва за съдействие в Либия и Персийския залив, по Близкоизточния кротичък развой и за постигането на решение на основата на две страни. Разговаряхме за осъществяването на нуклеарната договорка с Иран, за Корейския полуостров, уточни Могерини. Тя добави, че с Лавров са разговаряли през днешния ден също за ситуацията в Източна Украйна и Крим, за човешките права в Русия, написа Българска телеграфна агенция.

Могерини разяснява, че Европейски Съюз има интерес от позиция на сигурността и стопанската система за доближаване с Иран, при цялостно съблюдаване на нуклеарната договорка от всички страни. Съединени американски щати преразглеждат съглашението, само че то не принадлежи на една страна, а на интернационалната общественост, съобщи висшият представител.

Разбираме и приветстваме устрема на Европейски Съюз да има лична роля в обособените рецесии, уточни Лавров. По множеството интернационалните проблеми имаме съвместен интерес от намирането на на практика стъпки за решение, добави той. Общо е разбирането, че сме съседи и би трябвало зараждащите въпроси да бъдат решавани с постигането на взаимно единодушие. Колегите от Европейски Съюз недалновидно замразиха множеството от механизмите за двустранен контакт с Москва, добави Лавров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР