Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че ситуацията около Съвместния

...
Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че ситуацията около Съвместния
Коментари Харесай

Лавров обвинява безотговорното отношение на САЩ за решението на Иран

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че обстановката към Съвместния проект за деяние за иранската нуклеарна стратегия се е развива по този начин, заради безотговорното държание на Съединени американски щати, оповестява " РИА Новости ".

" Ние, както го разбирам, би трябвало да обсъдим неприемливата обстановка към взаимния проект за деяние за разрешаване на обстановката към иранската нуклеарна стратегия, обстановка, която се разви заради безотговорното държание на Съединените щати ", разяснява Лавров на среща с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Иранският външен министър изясни, че персонално е внесъл в Москва писмо за осъществяването на Съвместния проект за деяние за иранската нуклеарна стратегия от Хасан Рохани. " Ние възприемаме Русия като близка страна, с която развиваме положителни връзки. Ние подчертаваме Русия измежду нашите сътрудници, тъй че аз персонално донесох известието от президента на Иран Рохани в Москва, с цел да го предам на съветския президент Путин ", добавя Зариф.

Само Русия и Китай извършват отговорностите си по нуклеарната договорка, акцентира Зариф. " Нашите другари в лицето на Русия и Китай поддържаха доста положителни връзки с нас през годината след излизането на Съединени американски щати, въпреки че може би не на равнището, което чакахме. Останалите участници в съглашението не извършиха нито едно от отговорностите си ", разяснява иранският външен министър.

Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков дефинира решението като " външен напън ", оповестява ТАСС. Според него, ходът на Техеран е разследване от " неприятно премислените стъпки на Вашингтон " във връзка с Ислямската република.

" JCPOA е значим документ, който понастоящем няма опция ", изяснява представителят и добавя, че Русия ще продължи да работи с сътрудници в Европейския съюз за " опазване на жизнеспособността на съглашението ".

" Президентът Путин неведнъж е приказвал за следствията от недобре преценените стъпки по отношение на Иран, каквото значи и решението, взето от Вашингтон. Виждаме, че тези последствия стартират да се случват. Ситуацията е сериозна, сигурно е предизвикана от предходни решения на Вашингтон. Путин приказва за това, че недомислените и своеволни решения, които водят до неблагоразумен напън върху Иран, просто провокират още нежелателни стъпки, с които в този момент се сблъскваме ", изяснява Песков.

Песков разяснява, че Путин неведнъж е приказвал за придържането на Москва към адрената договорка, за значимостта и неналичието на опция на тази договорка.

Представителят на Кремъл твърди, че Москва ще продължи контактите си с сътрудниците в Съюза, в това число и европейските, с цел да резервира договорката. " Разбира се, съветските дипломати ще продължат да разискват тази тематика, в това число с европейските сътрудници, с цел да работят за опазване на жизнеспособността на този документ ", добавя той.

В отговор на въпрос за опцията за нови наказания против Иран по отношение на решението, взето от Техеран, Песков акцентира, че " към момента е рано да се приказва за това. Засега просто би трябвало да оцените обстановката, да се разменят позиции по този въпрос. Сега се нуждаем от разбор на тази обстановка, контакти посредством дипломатически отдели ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР