Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Киев умишлено създава

...
Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Киев умишлено създава
Коментари Харесай

Москва обвини Киев в преднамерена провокация в Керченския пролив

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Киев съзнателно основава напрежение към Керченския проток, с цел да поддържа тонуса на украинците пред президентските избори, планувани за края на март т.е., съобщи „ Известия “.

Днес Лавров договаря с немския сътрудник Хайко Маас, който му връчи документ с предложенията на Берлин за Керченския проток. В тази връзка Лавров напомни, че още в края на предходната година, в границите на лидерската среща на Г-20 в Буенос Айрес, канцлерът на Германия Ангела Меркел предложи на президента Владимир Путин да изпрати свои и френски специалисти за инспекция на свободата на корабоплаването в пролива, с което съветският водач се съгласи.

Русия е подготвена да позволи на немските експерти даже и в този момент да посетят региона на Керченския проток, в случай че това няма да докара до политическо задкулисие с въвличането на Киев, уточни Лавров. Той означи, че свободното напредване в пролива постоянно е било факт и украинските кораби умерено могат да минават през него. Това удостовери и външният министър на Германия по време на взаимната конференция.

Сега свободата на корабоплаването през Керченския проток е обезпечена и всички участници удостоверяват това, съобщи Хайко Маас. Той добави, че Германия и Франция биха могли да спомагат в процеса на урегулирането на обстановката към пролива.

На 25 ноември м.г. три кораба от военно-морските сили на Украйна навлязоха в историческите териториални води на Русия в Черно море, напомня съветското издание. Те не реагирали на условието на граничната работа на ФСБ да спрат и траяли с рисковите маневри. Руските военни са били принудени да приложат мощ. В резултат на провокацията корабите и 24 моряци бяха арестувани, против тях се води наказателно дело. При обиските на корабите са открити оръжия и заповед за скрито навлизане в Азовско море. По-късно Киевският съд в Симферопол арестува украинските моряци до 25 януари т.г., а след това те са преведени в следствения изолатор в Москва. На 16 януари Лефортовският съд в Москва продължи ареста на украинските моряци, упрекнати в нелегално секване на границите на Русия. Те остават под стража до 24 април.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР