Руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор с държавния

...
Руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор с държавния
Коментари Харесай

Лавров към Блинкен: Помпането на Украйна с оръжия на САЩ и НАТО удължава конфликта

Руският външен министър Сергей Лавров в телефонен диалог с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен акцентира, че помпането на Украйна с оръжия на Съединени американски щати и НАТО удължава спора и умножава жертвите. Това оповестиха за в петък от съветското външно министерство.

„ Вниманието на държавния секретар беше привлечено от обстоятелството, че продължаващото помпане на въоръжените сили на Украйна и националните батальони с американски и натовски оръжия, които се употребяват необятно против цивилното население, единствено удължава мъката на режима в Киев, удължавайки спора и умножавайки жертвите “, отбелязва дипломатическото ведомство.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи, че през днешния ден е провел телефонен диалог с съветския външен министър Сергей Лавров и е призовал Москва да одобри американското предложение за освобождението на американската баскетболна звезда Бритни Грайнър и различен американец - Пол Уилан, съобщи Асошиейтед прес.

Това е първият диалог сред двамата, откогато Русия нахлу в Украйна през февруари.

Блинкън не даде детайлности за отговора на Лавров по въпроса, който американският държавен секретар преди този момент назова " значително предложение " към Русия за освобождението на Грайнър и Уилан.

Държавният секретар на Съединените щати обществено съобщи, че желае да организира диалог с съветския си сътрудник и разкри съществуването на предлагането към Русия, което съгласно осведомени източници включва замяна на Грайнър и Уилан за наказания съветски търговец на оръжия Виктор Бут.

Блинкън разказа диалога с Лавров като " прям и пряк ", в който главната тематика е била предлагането за освобождението на американците.

" Призовах министъра на външните работи Лавров да пристъпим към реализирането на това предложение ", съобщи той и добави, че не може да каже какъв брой евентуално е това да стане.

Лавров е предложил на американския си сътрудник връщане към " тихата дипломация " по въпроса за размяната на пандизчии, заяви съветското външно министерство, съобщи ТАСС.

Що се отнася до вероятната замяна на вкарани в пандиза жители на Русия и Съединени американски щати, от съветска страна настоятелно бе препоръчано връщането към професионализма, без подмятане на спекулативни информации, към разговор в режим на тиха дипломация, се споделя в известието на съветското дипломатическо ведомство.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън прикани Сергей Лавров в телефонен диалог да зачита съглашението за експорт на украинско зърно през Черно море:

" Посланик Бриджит Бринк - нашият дипломат в Украйна, бе в Одеса тази заран. Тя удостовери, че корабите са натоварени и подготвени да отплават. От витално значение е Русия да извърши отговорностите, които пое - пое ги пред света ", сподели Блинкън.

Блинкън насочи и предизвестие против проектите на проруските управляващи в Херсон и Запорожието да проведат наесен референдуми за присъединение към Русия:

" Тези проекти няма да бъдат признати в никакъв случай. Светът в никакъв случай няма признае анексии (на украински територии), а ние ще наложим на Русия да заплати основна спомагателна цена, в случай че пристъпи към осъществяване на тези проекти ".

На собствен ред, Лавров е упрекнал Блинкън, че Съединените щати не извършват обещанието си за анулация на глобите, които вредят на експорта на съветски храни, и е добавил, че Москва ще извърши до край поставените цели на така наречен " специфична военна интервенция " в Украйна - терминът, който Москва употребява, с цел да дефинира своята инвазия в Украйна, която съгласно нея се организира при самозащита.

Украйна и нейните съдружници обаче не престават да настояват, че съветското нахлуване е изцяло непровокирано.

Държавният секретар съобщи, че в извършения телефонен диалог с съветския външен министър е оказал и напън върху Кремъл да одобри " значителното предложение ", което Вашингтон е направил, с цел да обезпечи освобождението на двама американци, арестувани в Русия.

" Имахме прям и пряк диалог “, сподели Блинкън на конференция в Държавния департамент. " Натиснах Кремъл да одобри значителното предложение, което направихме за освобождението на Пол Уилън и Бритни Грийнър ", уточни той.

Лавров пък е предложил на Блинкън двете страни да се върнат към " тихата дипломация " по въпроса за размяната на пандизчии.

" Що се отнася до вероятната замяна на лишени от независимост съветски и американски жители, съветската страна настоятелно предложи връщане към практиката да се работи по професионален метод и да се употребява " тиха дипломация ", вместо да се хвърля спекулативна информация “, се споделя в изказване на съветското външно министерство.

Тази седмица Съединените щати оповестиха, че са създали предложение на Русия преди седмици, с цел да обезпечат освобождението на звездата от NBA Бритни Грийнър и някогашния американски морски пехотинец Пол Уелън, само че не разкриха какво оферират.

Източник, осведомен със обстановката, сподели, че Вашингтон е подготвен да замени съветския трафикант на оръжие Виктор Бут, който излежава 25-годишна присъда в пандиза в Съединените щати, като част от договорката.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР