Руският външен министър Сергей Лавров ще разговаря днес с узбекския

...
Руският външен министър Сергей Лавров ще разговаря днес с узбекския
Коментари Харесай

Лавров обсъжда с узбекския външен министър сътрудничеството между двете страни

Руският външен министър Сергей Лавров ще беседва през днешния ден с узбекския външен министър Бахтийор Саидов, който дойде на работно посещаване в Москва, съобщи ТАСС.


Външните министри се срещнаха в Самарканд през април, с цел да обсъдят съдействието в политическата, търговско-икономическата, капиталовата, културната, филантропичната и други области.

Според съветското външно министерство този път министрите имат намерение да прегледат и целия набор на двустранното съдействие, което се " основава на стратегическо партньорство и съюз ".

Страните ще се съсредоточат и върху обстановката в Централна Азия, районната сигурност и евразийската интеграция.

Русия и Узбекистан нееднократно са отбелязвали, че са близки другари, съдружници и стратегически сътрудници. А в изискванията на изостряне на многочислените закани и провокации в света, съгласно Саидов, разговорът на доверие и взаимно съгласие сред Узбекистан, другите централноазиатски страни и Русия е изключително значим.

От съветското външно министерство показват, че по време на днешната среща външните министри на двете страни ще обменят отзиви за обстановката в района " предвид на координирания принос към съдействието, както и към поддържането на стабилността и сигурността в Централна Азия и нейните подстъпи.

Страните ще обсъдят и общите проблеми на евразийските страни и интеграционните процеси на континента. Както означават редица специалисти, Узбекистан, заради разположението си в сърцето на Евразия, се интересува от връзки със международните стопански центрове и от достъп до интернационалните пазари. За Русия, както посочи съветският президент Владимир Путин, укрепването на връзките в Евразийския стопански съюз (ЕАИС) е приоритет. Руските управляващи нееднократно са изразявали вяра за пълноценно присъединяване на Узбекистан в съюза, което би разкрило благоприятни условия за понижаване на пречките пред търговията сред двете страни.

Търговските връзки сред Русия и Узбекистан показват високи темпове на напредък на комерсиалния оборот - приблизително 20% годишно. По данни на Министерството на външните работи министрите ще прегледат няколко настоящи въпроса на търговско-икономическото съдействие, в това число със специфичен акцент върху капиталовото съдействие. По-специално, Русия води листата на вложителите в Узбекистан, а Ташкент е подчертал интереса си към разширение на наличието на съветския бизнес в републиката в разнообразни браншове на стопанската система.

Не е изключено страните да обсъдят и съдействието в енергийния бранш. През април узбекистанският министър на енергетиката Джурабек Мирзамахмудов съобщи, че Русия възнамерява да доставя газ на Узбекистан по газопровода " Централна Азия-Център ". Той означи, че страните ще стартират договаряния за доставките, откакто бъдат изчислени разноските за създаване на компресорни станции, нужни за противоположния поток на газа.

Външните министри на двете страни може да прегледат и въпроси, свързани с плана за газов съюз сред Русия, Казахстан и Узбекистан. Както Лавров означи след визитата си в Самарканд през април, страните са напреднали интензивно в разискването на този огромен план. Според Лавров този план ще ускори енергийната сигурност и ще бъде от изгода за всички страни. През ноември предходната година Русия предложи на Узбекистан и Казахстан да основат " троен газов съюз ", който да координира комерсиалните ползи на трите страни в тази област. През януари тази година министерствата на енергетиката на Узбекистан и Казахстан подписаха проект за съдействие с " Газпром ".

Вероятно по време на диалозите ще бъде разискван и въпросът за разширение на търговията в национални валути сред страните, защото ръководителят на съветската дипломация нееднократно е посочвал, че наклонността за занемаряване на $ при взаимните разплащания в международната търговия е необратима. Търговията с узбекската валута започва на Московската фондова борса през септември 2022 година Тогава съветски публични лица обявиха, че този ход ще насърчи икономическите субекти в двете страни да развиват разплащания в националните си валути.

Ситуацията в Афганистан също обичайно е област на интерес за двете страни. Министерската конференция на прилежащите на Афганистан страни, извършена в Самарканд през април, беше отдадена на разискването на по-нататъшните стъпки на районните сътрудници за улеснение на политическо споразумяване на рецесията в Афганистан, за стабилизиране на филантропичната и социално-икономическата обстановка в тази страна./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР