Руският външен министър Сергей Лавров се озова в нова неудобна

...
Руският външен министър Сергей Лавров се озова в нова неудобна
Коментари Харесай

Украински журналист изненада Лавров в Турция с неудобни въпроси за кражба на украинско зърно

Руският външен министър Сергей Лавров се озова в нова неуместна обстановка.

Този път в друга страна - Турция.

Журналист, работещ за украински медии в Турция, " простреля " от упор външния министър на Русия Сергей Лавров с въпрос за откраднатото от Украйна от руснаците зърно, съобщи.

Репортерът беше сред журналистите, присъстващи на конференцията, която дадоха взаимно в Анкара Лавров и турският му сътрудник Мевлют Чавушоглу. Лавров наподобява толкоз сюрпризиран от въпроса, че макар постоянно бързите му реакции този път си взе тактическа пауза, като помоли репортера да повтори въпроса.

Атаката против главата на съветското Министерство на външните работи пристигна от Муслим Умеров, който дълго време искаше думата, само че беше пренебрегнат от уредниците на брифинга. В един миг Умеров въпреки всичко съумя да се добере до микрофона и да зададе въпроса си на съветски език.

- Аз съм от украинската телевизия и желая да попитам: какво от откраднатото от Украйна, с изключение на зърното, Русия към този момент съумя да продаде?

Въпреки че въпросът беше на родния му език, Лавров в първия миг не разбра какво го попитат:

- Още един път?

Репортерът повтори и този път Лавров се включи с присъщия за стила му жлъч към публицистите:

„ Разбирам, че Вас от самото начало Ви боли главата за това от кое място нещо да гепите. Да? И мислите, че всички вършат по този начин? Отговарям Ви. Ние се занимаваме с реализацията на задачите, които бяха оповестени обществено. Да избавим Изтока на Украйна от давлението на неонацисткия режим. А през днешния ден обяснихме, че зърното може свободно да се транспортира до крайни точки, от страна на Русия проблем няма. За това е нужно господин Зеленски да даде команда, в случай че той там към момента нещо командва, да разрешат на задграничните, а и на украинските кораби да излязат в Черно море. “ 

Според президента на Украйна Володимир Зеленски Русия към този момент е откраднала половин милион тона зърно от окупираните територии на Украйна и търси по какъв начин да го продаде. Освен това заради блокирането на морските пристанища Украйна не може да изнесе други 22 милиона тона. На срещата сред Лавров и Чавушоглу беше разискван " зърнен кулоар " с присъединяване на Организация на обединените нации, Русия, Украйна и Турция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР