Руският външен министър Сергей Лавров призова на международен форум в

Руският външен министър Сергей Лавров призова на международен форум в ...

Лавров призова Афганистан да не бъде използван като терен за игри на геополитика.

Руският външен министър Сергей Лавров призова на международен форум в Москва Афганистан да не бъде използван като терен за геополитически игри и подчерта, че е важно да бъде запазена териториалната цялост на тази ислямска република, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Русия се обявява за запазване на единен и неделим Афганистан, в който да живеят мирно и щастливо всички етнически групи от страната. Не се съмнявам, че този подход споделят и другите участници в московския формат", каза Лавров при откриването на второто заседание от консултациите за Афганистан в т. нар. московски формат.

"Никой не бива да мисли с категориите на геополитическите игри, които може за пореден път да превърнат Афганистан в поле за съперничество между външни играчи с най-тежки последици за афганистанците и съседите им", отбеляза той.

На форума, организиран на ниво зам.-министри на външните работи и ресорни специални представители, за пръв път присъства делегация на талибаните. Като наблюдател в преговорите участва и служител от посолството на САЩ в Москва.

Русия и нейните партньори от региона ще продължат да полагат всички усилия, за да започне диалог между правителството на Афганистан и представители на талибаните "с оглед напредък в процеса на национално помиряване", увери Лавров.

"Всички държави от региона и международната общност като цяло искрено желаят да се възроди мирната, независима и процъфтяваща афганистанска държава, свободна от тероризъм и наркобизнес", добави той.

Подкрепяна от външни спонсори, терористичната групировка "Ислямска държава" се опитва да превърне Афганистан в плацдарм на своята експанзия в региона. Да подпомогнем афганистанците в рушенето на тези планове и в изкореняването на терористичната заплаха - това е задача, стояща пред всички наши страни и пред многостранните структури, действащи в региона, изтъкна руският първи дипломат.

След това встъпително слово форумът премина към работа в закрит за медиите режим, въпреки големия интерес, който той предизвиква сред журналистите. Още часове преди откриването му руски и чуждестранни журналисти се стълпиха пред входа на луксозния "Президент-хотел" в руската столица, но те бяха допуснати само на краткото слово на Лавров, след което бяха помолени да напуснат не само залата, но и хотела.

Организаторите съобщиха за ТАСС, че на закритото заседание ще говорят редица участници, сред които заместник-председателят на Висшия съвет за мир в Афганистан Азизула Дин Мохамад, шефът на катарското политическо бюро на талибаните Шер Мохамад Абас Станикзай, а също и представители на външните министерства на някои регионални държави. Руската делегация се оглавява от заместник-външния министър Игор Моргулов. Представителят на САЩ участва като наблюдател и няма да се изказва.

Пресконференция на руската делегация, както и подписване на някакъв заключителен документ, не се предвижда, отбелязва ТАСС.

Асошиейтед прес припомня, че първият опит на Русия да свика среща в такъв формат през септември пропадна поради отказ на афганистанските власти да присъстват. Правителството в Кабул и този път не изпрати официални представители, но присъстват няколко членове на назначения от него Висш съвет за мир. Талибаните и членове на съвета са се срещали на предишни форуми на други места, но никога не са участвали във формални преговори и в дискусии лице в лице.

Талибаните отказват преки преговори с афганистанското правителство, което те смятат за американска марионетка, и заявяват, че ще преговарят за края на 17-годишната война в страната пряко с Вашингтон.

Източник: dnesplus.bg