Руският външен министър Сергей Лавров призова на международен форум в

...
Руският външен министър Сергей Лавров призова на международен форум в
Коментари Харесай

Лавров призова Афганистан да не бъде използван като терен за игри на геополитика

Руският външен министър Сергей Лавров прикани на интернационален конгрес в Москва Афганистан да не бъде употребен като терен за геополитически игри и акцентира, че е значимо да бъде непокътната териториалната целокупност на тази ислямска република, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

" Русия се афишира за опазване на обединен и неразделен Афганистан, в който да живеят спокойно и щастливо всички етнически групи от страната. Не се колебая, че този метод споделят и другите участници в московския формат ", сподели Лавров при откриването на второто съвещание от консултациите за Афганистан в така наречен московски формат.

" Никой не трябва да мисли с категориите на геополитическите игри, които може за следващ път да трансфорат Афганистан в поле за съревнование сред външни играчи с най-тежки последствия за афганистанците и съседите им ", означи той.

На форума, проведен на равнище зам.-министри на външните работи и отраслови специфични представители, за пръв път участва делегация на талибаните. Като наблюдаващ в договарянията взе участие и чиновник от посолството на Съединени американски щати в Москва.

Русия и нейните сътрудници от района ще продължат да поставят всички старания, с цел да стартира разговор сред държавното управление на Афганистан и представители на талибаните " с оглед прогрес в процеса на национално сдобряване ", увери Лавров.

" Всички страни от района и интернационалната общественост като цяло откровено желаят да се възроди мирната, самостоятелна и процъфтяваща афганистанска страна, свободна от тероризъм и наркобизнес ", добави той.

Подкрепяна от външни спонсори, терористичната формация " Ислямска страна " се пробва да трансформира Афганистан в плацдарм на своята агресия в района. Да подпомогнем афганистанците в рушенето на тези проекти и в изкореняването на терористичната опасност - това е задача, стояща пред всички наши страни и пред многостранните структури, настоящи в района, посочи съветският първи посланик.

След това встъпително слово форумът мина към работа в закрит за медиите режим, макар огромния интерес, който той провокира измежду публицистите. Още часове преди откриването му съветски и задгранични публицисти се стълпиха пред входа на първокласния " Президент-хотел " в съветската столица, само че те бяха позволени единствено на късото слово на Лавров, след което бяха помолени да изоставен освен залата, само че и хотела.

Организаторите оповестиха за ТАСС, че на закритото съвещание ще приказват редица участници, измежду които заместник-председателят на Висшия съвет за мир в Афганистан Азизула Дин Мохамад, шефът на катарското политическо бюро на талибаните Шер Мохамад Абас Станикзай, а също и представители на външните министерства на някои районни страни. Руската делегация се оглавява от заместник-външния министър Игор Моргулов. Представителят на Съединени американски щати взе участие като наблюдаващ и няма да се изрича.

Пресконференция на съветската делегация, както и сключване на някакъв финален документ, не се планува, отбелязва ТАСС.

Асошиейтед прес напомня, че първият опит на Русия да свика среща в подобен формат през септември пропадна заради отвод на афганистанските управляващи да участват. Правителството в Кабул и този път не изпрати публични представители, само че участват няколко членове на назначения от него Висш съвет за мир. Талибаните и членове на съвета са се срещали на предходни конгреси на други места, само че в никакъв случай не са взели участие във официални договаряния и в полемики лице в лице.

Талибаните отхвърлят директни договаряния с афганистанското държавно управление, което те считат за американска марионетка, и декларират, че ще договарят за края на 17-годишната война в страната директно с Вашингтон.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР