Руският външен министър Сергей Лавров пристигна снощи в столицата на

...
Руският външен министър Сергей Лавров пристигна снощи в столицата на
Коментари Харесай

Лавров пристигна в РСМ, заобиколи България на път за Скопие

Руският външен министър Сергей Лавров дойде нощес в столицата на Северна Македония Скопие, за срещата на сътрудниците му от страните от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) като самолетът му заобиколи България. Макар режимът на глобите да разрешава допускането на осъдени от Европейски Съюз лица при служебни пътувания, няколко дни имаше мнения може и би трябвало ли да се отвори небето над страната по този мотив.
Прочетете още
Причината наподобява е наличието на борда на самолета на говорителката на външното министерство Мария Захарова. Тя написа в телеграм канала си, че полетът през България е неосъществим, защото разрешението на страната не се отнася персонално за нея. " Самолет може да лети над България, само че Мария Захарова не може да лети на самолета ", изясни тя.

Външният министър Мария Габриел съобщи преди няколко дни, че България ще пропусне самолета, само че има надзор над това кой е на борда му.

Според услугите за следене на полети Flightradar24 и FlightAware, самолетът на Лавров (RSD308) е прелетял от Русия над Черно море, а по-късно над територията на Турция и Гърция, след което е навлязъл във въздушното пространство на Северна Македония.

На 27 ноември персонално министърът, говорейки за опцията да взе участие в съвещанието, сподели, че това зависи от това дали България ще отвори въздушното си пространство за съветските самолети. От края на февруари 2022 година небето на страните от Европейския съюз е затворено за полети на самолети от Русия. България и Гърция са членки на Европейски Съюз, а Северна Македония се причисли към възбраната на Европейски Съюз. Скопие също отвори въздушното си пространство по време на срещата, с цел да може Лавров да участва на събитието.

Четири членки на ОССЕ - Украйна, Естония, Латвия и Литва, отхвърлиха да вземат участие в срещата в Скопие поради персоналното наличие на Лавров. Държавите упрекнаха Русия, че " унищожава ОССЕ ", да вземем за пример, като блокира кандидатурата на Естония за председателство през идната година (в момента Северна Македония).

В изказването на Киев се приканва за " избавяне на ОССЕ от Русия ", а балтийските страни декларират, че " Европа се нуждае от сигурност от и против Русия, а не с нея ".

Лавров означи, че ОССЕ се трансформира " в придатък на Европейски Съюз и НАТО ", а Западът я употребявал " в полза на егоистичната си политика " - теза, която Москва ползва към всяка организация от спорта до културата, която подлага на критика нападателната ѝ политика. Според министъра към момента е допустимо да се избави организацията, само че " възможностите са дребни ".
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР