Руският външен министър Сергей Лавров предупреди администрацията на Тръмп да

...
Руският външен министър Сергей Лавров предупреди администрацията на Тръмп да
Коментари Харесай

Лавров: САЩ си играят с огъня в Сирия

Руският външен министър Сергей Лавров предизвести администрацията на Тръмп да не си „ играе с огъня “ в Сирия и дефинира като „ провокативна “ поддръжката на Съединени американски щати за кюрдските бойци, които търсят автономност в северните региони на страната, съобщи „ Блумбърг “.

„ Съединени американски щати би трябвало да спрат с рисковите игри, които биха могли да доведат до разпада на сирийската страна “, съобщи Лавров по време на конференция за Близкия изток в Москва, на която участваха и иранският му сътрудник Мохамад Джавад Зариф  и консултант на сирийския президент Башар Асад.

„ Забелязваме опити да се употребяват упоритостите на кюрдите “, добави Лавров.

След седем години на кървава война, Башар Асад съумя да затвърди контрола си над огромна час то страната, само че спора занапред навлиза в нова рискова фаза, в която външни сили стартират да се сблъскват между тях, подбудена от възходящото въздействие на Иран в Сирия и желанието на Турция да обезврежда сирийските кюрдски сили, които съгласно Анкара съставляват заплаха за националната сигурност на страната.

Съединени американски щати от своя страна влагат средства в построяването на кюрдски гранични сили в североизточна Сирия, които Русия и Иран дефинираха като опит за основаване на американска зона на въздействие.

Външният министър на Иран Мохамад Зариф сподели, че е угрижен за „ новата вълна “ на задгранична интервенция в Сирия, водена от Съединени американски щати след провалянето на „ Ислямска страна “. Той упрекна Съединени американски щати, че употребяват проксита, с цел да окупират сирийска територия.  

„ Сирийското държавно управление има право на самоотбрана и Израел би трябвало да спре своите актове на експанзия “, съобщи Зариф, като добави, че Турция няма право да се намесва в Сирия, цитирайки информацията, че кюрдските сили са поискали помощ от сирийската войска против турските войски.

Напрежението сред Вашингтон и Москва се увеличи по-рано този месец, откакто в медиите се появи информация, че повече от 200 съветски наемници са били убити след нахлуване против  подкрепяните от Съединени американски щати бойци в Сирия.

Руското външно министерство съобщи, че знае за гибелта на пет руснаци и че случаят към момента се проверява, до момента в който от Съединени американски щати одобриха съветските уверения, че Русия няма нищо общо с кървавия конфликт.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР