Руският външен министър Сергей Лавров очаква държавната корпорация "Росатом" да

...
Руският външен министър Сергей Лавров очаква държавната корпорация "Росатом" да
Коментари Харесай

Лавров очаква добри шансове за Росатом в търга за АЕЦ Белене

Руският външен министър Сергей Лавров чака държавната корпорация "Росатом " да има положителни шансове в търга за обновяване на строителството на АЕЦ "Белене " в България, оповестява ТАСС.

"Росатом " е подготвена да взе участие в процедурите за избор на реализатор за обновяване на строителството на атомната електроцентрала в Белене. Разчитаме на положителните шансове на нашата държавна корпорация, като се има поради, че точно тя е производителят на нуклеарните реактори и създателят на технологиите в този план, съобщи Лавров по време на диалозите си българския вицепремиер Екатерина Захариева, която е на посещаване в Москва.

Както "Банкеръ " към този момент писа, "Росатом " взе участие в процедурата за "Белене " като претендент за стратегически вложител и разумно е считана за любимец. Тя първа удостовери интереса си към плана. Нейната дъщерна компания "Атомстройекспорт " е производител на реакторите, а и енергийният министър Теменужка Петкова нееднократно е отбелязала, че централата в Белене не може да бъде осъществена без диалози с съветската страната, защото "Росатом " е конструктор на плана.

Поне към този момент АЕЦ "Белене " ще се осъществя без контракти за наложително изкупуване на силата от българската страна, без преференциални цени на тока, без даване на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Това бе заложено като условие от Народното събрание към държавното управление при "размразяването " на градежа.

В идната една година следва да бъде направена по-кратка листа на претендентите, с които държавното управление желае да работи. След това от тях ще се чакат съответни предложения, ще се изготвят финансовите модели и ще се водят договаряния.

Желанието си да влага в плана е декларирала и Китайската държавна нуклеарна корпорация (CNCC). Преди година нейни представители посетиха площадката на АЕЦ "Белене ", с цел да се срещнат на място с доставеното съоръжение. Само два месеца по-рано Народното събрание даде зелена светлина за "възраждане " на строителството. Не е изключено в един миг китайците и руснаците да се окажат сътрудници в реализацията на начинанието като акционери.

Третият интернационален състезател, декларирал предпочитание да влага във втората атомна централа, е Южнокорейската хидроатомна корпорация. Нейната оферта мъчно може да се причисли към тези на любимците, защото до момента тя не е работила с сходна техника.

Не е ясно до каква степен сериозен е ползата от страна на немската "Бектрон Карлсруе ".

Останалите кандидати за стратегически вложител са български.

Очаквайте детайлности
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР