Руският външен министър Сергей Лавров обвини Запада, че видоизменя международното

...
Руският външен министър Сергей Лавров обвини Запада, че видоизменя международното
Коментари Харесай

Лавров: Западът видоизменя международното право

Руският външен министър Сергей Лавров упрекна Запада, че видоизменя интернационалното право, тъй че да обслужва ползите му, като дава нови пълномощия на Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО), съобщи Франс прес, представени от " Дарик ".
Вчера Москва изгуби две гласувания, които биха й разрешили да попречи на разширение на функционалностите на ОЗХО, която от юни има право да показва причинителите на набези с химическо оръжие.
" Те (Западът) се пробват да трансфорат един повсеместен инструмент на интернационалното право, какъвто е Конвенцията за възбрана на химическите оръжия, в чинно средство за пробутване на политиките си ", сподели Лавров на конференция при визитата си в беларуската столица Минск.
Според ръководителя на съветската дипломация в този момент е належащо да се обясни дали е допустимо да се избави конвенцията и по какъв начин.
По силата на Конвенцията за възбрана на химическите оръжия, влезнала в действие през 1997 година, бе основана ОЗХО, в която членуват 193 страни. Мисията на организацията е заличаване на химическото оръжие по света.
Западните страни насърчиха разширението на пълномощията на организацията в подтекста на химическите набези в Сирия от 2013 година насам, за които се счита виновен подкрепяният от Москва режим, и отравянето във Англия на някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал.
Предложението на Москва и Пекин да се сътвори " експертна група ", натоварена да изследва новата роля на ОЗХО, преди организацията да може да стартира работата си по определяне на причинителите на химически набези, през вчерашния ден беше отхвърлено.
ОЗХО гласоподава бюджета за 2019 година, включващ финансиране на новите пълномощия на организацията. Русия и Иран упорстват бюджета, подложен за първи път на гласоподаване, да бъде преразгледан.
" Решението да се даде на техническия секретариат пълномощия да открива и посочва отговорните бе взето посредством гласоподаване, което е в нарушаване на съществуващите процедури, съобщи Лавров и назова обстановката притеснителна.
Руският външен министър разкритикува случаите на " шантаж и подкупване " преди гласуванията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР