Руският външен министър Сергей Лавров нарече брътвежи“ обвиненията срещу Русия

...
Руският външен министър Сергей Лавров нарече брътвежи“ обвиненията срещу Русия
Коментари Харесай

Лавров нарече брътвежи“ обвиненията за руска намеса в изборите в САЩ

Руският външен министър Сергей Лавров назова „ брътвежи “ обвиняванията против Русия за интервенция в изборите в Съединени американски щати, на които Доналд Тръмп бе определен за президент, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Тъй като не виждаме обстоятелства, всичко останало са брътвежи “, съобщи Лавров в събота на конференцията по сигурността в Мюнхен, ден откакто Съединени американски щати упрекнаха 13 съветски жители и 3 организации за водене на загадка акция за интервенция в изборите.

Обвиненията - първите повдигнати от специфичния прокурор за съветската интервенция Робърт Мълър, разказват подмолна интервенция, почнала през 2014 година и целяща да посее обществен разкол в Съединени американски щати и да повлияе на политиката, в това число на президентските избори през 2016 година

Според Мълър в средата на 2016 година ръководената от Евгений Пригожин акция, се фокусирала върху повишение на възможностите на републиканеца Тръмп и подриване на противниците му, в това число демократката Хилъри Клинтън.

Обвинението твърди, че стотици работели на смени с бюджет от милиони долари.

Сред упрекнатите са Евгений Пригожин, за който се твърди, че е непосредствен съдружник на съветския президент Владимир Путин, както и две компании, които направлявал. Другите 12 упрекнати физически лица работели в основаната в Санкт Петербург „ Агенция за интернет изследвания “, която е също упрекната.

Според Мълър членове на групата се представяли за американци във фейсбук, туитър, ютюб и инстаграм, като разгласили наличие, което да доближи до „ забележителен брой “ американци.

Част от него било популяризирано в туитър от двамата по-големи синове на Тръмп - Доналд-младши и Ерик, както и други членове на акцията му и близки до него лица. Те правели това, без да знаят кой е същинският създател на известията.

Обвинението не показва обаче дали съветските старания са трансформирали изхода на изборите.

Запитан за обвиняванията в Мюнхен, Лавров сподели: „ Няма реакция, тъй като всичко може да се разгласява. Виждаме по какъв начин се множат обвинявания, изказвания “. Той обаче уточни, че американски представители, в това число вицепрезидентът Майк Пенс, в предишното  „ отричаха някоя страна да е повлияла на изборите “.

По-рано говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова назова обвиняванията на Мълър „ неуместни “.

Президентът Доналд Тръмп пък видя в обвиняванията доказателство, че работещите за акцията му не са били в скрит план с Москва.

„ Русия е почнала антиамериканската си акция през 2014 година, дълго преди да разглася, че ще се кандидатирам за президент “, написа той в туитър. И добави: „ Резултатите от изборите не са повлияни. Кампанията на Тръмп не е направила нищо неправилно - не е имало загадка договорка “.

Никой от 13-те упрекнати руснаци не се намира в американски арест.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР