Руският външен министър Сергей Лавров каза, че не очаква нищо

...
Руският външен министър Сергей Лавров каза, че не очаква нищо
Коментари Харесай

Лавров: САЩ са агресивна държава

Руският външен министър Сергей Лавров сподели, че не чака " нищо положително " за района на Южен Кавказ вследствие на плануваните военни маневри, които Армения ще организира взаимно със Съединени американски щати, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

„ Агресивна страна от НАТО се пробва да навлезе в Южен Кавказ “, сподели през вчерашния ден Лавров в Делхи на конференцията си в края на срещата на върха на Г-20.

„ Където и да се появят американски бази – а те са стотици по целия свят, както знаем – това не води до нищо положително “, сподели Лавров.

„ Действията на арменското управление провокират у нас страдание “, сподели съветският първи посланик.

Той имаше поради проектите на Армения, подкрепена от Съединени американски щати, да организира на своя територия ученията „ Игъл партнър 2023 “ ( " Eagle Partner 2023 " ), които стартират през днешния ден и не престават до 20 септември.

Лавров разкритикува и по думите му " много арогантни изказвания ", направени неотдавна от арменски политици за Москва.

Той отхвърли догатката, че Русия изоставя конфликтния район Нагорни Карабах, който е в основата на продължаващия от десетилетия спор сред Армения и Азербайджан.

В началото на 90-те години Нагорни Карабах се отдели от Баку с поддръжката на Ереван след кървава революция.

През 2020 година благодарение на Турция азербайджанците, добре въоръжени с помощта на приходите от нефт, съумяха да си върнат контрола върху анклава след въоръжен спор.

Когато прекратяването на огъня най-сетне беше подписано, арменците трябваше да правят отстъпка повече от 70 % от териториите, които преди този момент бяха направлявали в Нагорни Карабах.

Армения възприе като изменничество това, че съветският президент Владимир Путин на процедура съобщи оспорвания район на Азербайджан до момента в който посредничеше за договорката.

Оттогава Русия е разположила в Нагорни Карабах 2000 бойци, с цел да следят спазването на мирното съглашение.

При сключването му бяха контрактувани и по-нататъшни договаряния сред Армения и Азербайджан за статута на Нагорни Карабах, сподели Лавров.

В момента обстановката в района е напрегната, защото азербайджанците блокират Лачинския кулоар, който е единственият достъп на Армения до района, обитаем най-вече с арменци.

Наблюдатели и поданици разказват обстановката като филантропична рецесия, базирайки се на дефицит на храна и медикаменти.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР