Руският телескоп ART-XC бе успешно изведен в орбита в състава

...
Руският телескоп ART-XC бе успешно изведен в орбита в състава
Коментари Харесай

Руският телескоп ART-XC ще създава детайлна карта на вселената


Руският телескоп ART-XC бе сполучливо изведен в орбита в състава на астрофизичната обсерватория „ Спектр-РГ “. Той е основан във Федералния нуклеарен център за пробна физика (част от „ Росатом “), дружно с Института за галактически проучвания на Руската академия на науките.

ART-XC е първият съветски рентгенов телескоп с оптика, в която се употребяват полупроводникови детектори на основата на кадмий-телур. Въведените технологии усилват резолюцията и чувствителността на телескопа десетки пъти, оповестява atomic-energy.ru.

„ Спектр-РГ “ е съветски план с немско присъединяване, ориентиран към основаване на детайлна карта на Вселената. Обсерваторията се състои от два телескопа – съветският ART-XC, който може да работи в диапазона на рентгеновото лъчение, и немският eRosita, разчетен за по-умерен енергиен диапазон. Такъв необятен обсег с висока сензитивност ще разреши на обсерваторията да откри неоткрити до момента астрофизични обекти и да обследва небето 30-40 пъти по-детайлно.

С помощта на „ Спектр-РГ “ учените разчитат да открият хиляди нови източници отвън рамките на галактиката и да изучат по-детайлно черните дупки.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР