Руският следствен комитет е посочил, че няма текущо разследване срещу

...
Руският следствен комитет е посочил, че няма текущо разследване срещу
Коментари Харесай

Русия отговори, че няма причина да издирва Христо Грозев - Общество

Руският следствен комитет е показал, че няма настоящо следствие против оповестения за търсене български публицист.

Това разгласи самият Грозев в Туитър, като разгласява клише от отговора на следствието.

" Адвокатите ми най-сетне получиха отговор от съветския следствен комитет. Няма следствие против мен (поне не такова, което е известно на най-висшия проверяващ орган в Русия). Да, аз съм в листата на най-издирваните хора в Русия за " закононарушение ". Говорим за цяла Държава, която се основава на извънсъдебни практики ", написа той.



В отговора на следствения орган се споделя, че не текат следствия против Грозев, само че че самият отговор може да бъде обжалван по законовия ред на по-висша инстанция. Не излиза наяве кое може да бъде обжалвано.

В края на декември м.г. руското вътрешно министерство проверяващия публицист от плана Bellingcat. Тогава не бе обявено защо е търсен той.

Христо Грозев има основна роля в разкриването на схемите за отравянето на Сергей Скрипал и на опозиционера Алексей Навални. Bellingcat проверява и злополуката в Източна Украйна на самолета, правил полет МН17, при който починаха 298 души през 2014 година

В края на юли 2022 година представител на Федералната работа за сигурност на Русия съобщи, че Грозев е взел участие в опит за похищение на бойни самолети: бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и свръхзвуков ракетоносец Ту-22 М3. По думите му интервенцията е проведена от Службата за сигурност на Украйна, а Грозев е координирал дейностите на участниците в нея. Журналистът отхвърля това.

От Европейската работа за външна активност (ЕСВД) реагираха остро на съветското решение за оповестяване за търсене на журналиста. Оттам обявиха, съветските управляващи се пробват да лишат съветските жители от самостоятелните източници на информация за съветските военни дейности и осъществените жестокости в Украйна.

От години Грозев живее във Виена, Австрия, само че откакто бе включен в листата за търсене от Москва, той бе заставен да напусне австрийската столица. Според виенския вестник " Фалтер " той е застрашен от съветските служби за сигурност. Към момента не оповестява къде се намира.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР