Руският съюзник Сърбия се опитва да поеме инициативата в Западните

...
Руският съюзник Сърбия се опитва да поеме инициативата в Западните
Коментари Харесай

ЕАЦС: Белград иска да изтласка ЕС и НАТО от Западните Балкани

Руският съдружник Сърбия се пробва да поеме самодейността в Западните Балкани за сметка на Европейски Съюз и НАТО, до момента в който френският президент Еманюел Макрон в обществени изявления се афишира за нова визия в партньорството с Русия. На този декор България би трябвало да задълбочи връзките с Македония. Това се споделя в позиция на Евро-атлантическия център за сигурност /ЕАЦС/, съобщи БГНЕС.

„ След отхвърли за започване на договарянията за участие със Северна Македония от страна на Европейски Съюз в района стартира да се възстановява отпечатъкът на евроскептицизма “.

„ Македонското общество се почувства предадено от остаряла Европа. В името на разрешаването на прочувствено натоварени исторически въпроси (с контракта за добросъседство с България и контракт за името с Гърция), държавното управление на Зоран Заев пое вътрешнополитически риск. Така отводът на Европейски Съюз докара до насрочване на предварителни парламентарни избори и заплаха на власт да пристигна политическа мощ с ясна антибългарска изразителност, отлагала влизането в НАТО “, се показва в документа.

Според създателите му следствията ясно обрисуват геополитическото разбъркване в района. „ След срещата на Европейския съвет, сръбският президент аргументира стратегическите си връзки с Русия и Китай точно с невъзможността на Европейски Съюз да удовлетвори желанията на страните от района. Той ясно съобщи, че Западните Балкани не могат да разчитат на Европейски Съюз. И по тази причина започва самодейността „ Малък Шенген “ с Албания и Северна Македония “, акцентират те.

„ Свидетели сме на миг, в който като съветски съдружник Сърбия се пробва да поеме самодейността в Западните Балкани за сметка на Европейски Съюз и НАТО, до момента в който френският президент Макрон в обществени изявления се афишира за нова визия в партньорството с Русия. В същото време на власт в Скопие може да пристигна антибългарско държавно управление. Подобен сюжет е в ущърб на България. Така този научен спор в Брюксел може да има действителни отрицателни последствия за въздействието, сигурността и позиционирането на България на Балканите “, се предизвестява в позицията.

„ Категорично поддържаме резолюцията на Европейския парламент в интерес на започване на договаряния със Северна Македония и се надяваме, че Европейски Съюз ще успее да преодолее разликите си, оценявайки напъните на Скопие и ползите на България и другите страни-членки в района “, се споделя още в нея.

„ На фона на този процес на събитията, България би трябвало да продължи да задълбочава връзките си със Северна Македония, освен политически, само че и посредством предпочитано създаване на физическа инфраструктура: гранични пунктове и ЖП линията Кюстендил-Крива Паланка. Само по този метод София може да резервира позицията си в една усложнена геополитическа конюнктура и в това време да се работи за ползите на Европейски Съюз “, приканват от Евро-атлантическия център за сигурност. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР