Руският рапър Вацио (Николай Василев) присъства на нашумялото вече почти

...
Руският рапър Вацио (Николай Василев) присъства на нашумялото вече почти
Коментари Харесай

Кой е Вацио: Музикантът, което се появи само по чорап на парти в Русия и вбеси Путин

Руският рапър Вацио (Николай Василев) участва на нашумялото към този момент „ съвсем голо “ празненство на телевизионната водеща Настя Ивлеева в Москва. Неговият костюм? Един чорап на Balenciaga, покриващ пениса му.

Това стана ненапълно знак на целия неуспех на общността и управляващите взеха решение да го дадат за образец

Първо той беше задържан за 15 дни и санкциониран с 200 000 рубли (около 2250 долара) за „ ЛГБТ агитация “. След това, на излизане от полицейския сектор, той беше спрян и върнат в пандиза за още 10 дни. Този път сякаш за хули. Същия ден рапърът е отведен в наборен боен център. За негово злощастие му е връчена военна призовка. Говори се, че ще служи във военния оркестър.

В светлината на последствията от „ съвсем голото ” празненство, музикалният критик Денис Бояринов преразглежда музиката на Vacio.

„ Скачане без панталони “

Николай Василев, прочут с артистичния си псевдоним Vacio, беше в ареста повече от две седмици, когато на 10 януари 2024 година разгласява в канала си в Telegram:

Вече не съм индивидът, който познаваше преди. Аз не съм рапър. Аз съм професионален музикант, приключил джаз учебно заведение, шест години китара и шест години пиано. Аз съм създател, който самичък написа музика и текст за всяка ария. Когато взех решението да прекатурна живота си, трансформирах и посоката на изкуството си, в което в този момент предизвиквам здравословния метод на живот, пробвайки се да покажа на публиката си, че алкохолът и опиатите са зло.

Повечето от почитателите на Vacio в Telegram го поддържаха. Но имаше и някои, които имаха вяра, че е бил заставен да напише обявата.

Това известие и престоят му зад решетките последваха появяването му на „ съвсем голото “ празненство на телевизионната водеща Настя Ивлеева в Москва. На него той участва единствено с обувки на краката и чорап на пениса. Снимки от събитието провокираха отвращение в обществените мрежи. Много от най-големите звезди на Русия, които участваха на празненството, бяха или принудени да се извинят обществено. Концертите им бяха анулирани. Някои изгубиха рекламни покупко-продажби с известни марки.

Но наподобява, че Vacio, най-младият и един от по-малко известните от всички присъстващи на празненството, се е справил най-лошо

Той е санкциониран с 200 000 рубли (около 2250 долара) и изпратен в пандиза.

Едно опрощение не беше задоволително на управляващите, с цел да считат рапъра за реформиран. След освобождението си от пандиза Vacio отива в московски боен наборен център. Там е счетен за кадърен за работа и връчва военна призовка. Въпреки че преди този момент той беше считан за неспособен за работа заради псориазис, каналът Telegram Mash цитира непотвърдени известия, че в този момент той ще служи във боен оркестър.

Появата на Vacio на събитието се трансформира в един от най-запомнящите се моменти и знак на „ съвсем голото “ празненство.

Съобщава се, че провокативният външен тип на рапъра даже е разгневил съветския президент Владимир Путин

Това твърди Telegram каналът Baza, от който излиза наяве, че президентът е видял фотография на съвсем голия Vacio. На среща с ръководителите на федералните субекти на Русия Путин приказва за това по какъв начин би трябвало да работят ветераните от войната в Украйна след завръщането си:

„ Няма да скачате в близост без панталони на някакво събитие “.

Вероятно нито Путин, нито болшинството коментатори в обществените медии, наричащи Vacio „ смешник с чорап на боклука си “, са чували музиката на рапъра. Ако го бяха създали, щяха да бъдат доста по-ядосани и той щеше да има още по-сериозни проблеми.

„ Изкуство или тръпка “

През ноември 2022 година Vacio издаде четвъртия си албум, озаглавен „ Father “. Обложката на записа беше не по-малко провокативна от появяването му на „ съвсем голото “ празненство. Имитирайки промоционалните фотоси на американския фотограф Хърб Ритс за Calvin Klein, художникът театралничи трогателно в бели слипове. Те разкриваха повече, в сравнение с прикриваха.

Албумът евентуално е „ най-мръсният “ в историята на съветския рап

30-минутното произведение включва песни за секс и алфа мъжкари брадви с очевиден език.

„ Искам да върша такава музика, която харесва животинската ми природа “, сподели Vacio в изявление за съветското музикално издание The Flow.

Албумът изчезна от формалните канали на изпълнителя, откакто той стартира да има проблеми с съветските управляващи.

Още едно от провокативните части на Vacio, „ I am/We are animals “, неотдавна беше отстранено

Песента включва запаметяващ се темп на регетон и текста „ Your pussy is the fucking shit, my pussy is fucked. “ Музикалното видео на песента включва голи танцьори, които въртят към лицето на Vacio.

„ Какво беше това – изкуство или смут? “ попита един от коментиращите.

И въпреки всичко, песните на Vacio съдържат по едно и също време спорна и зареждаща композиция от поп наслада и пънк нечистотия, неразбираема тирада и точни думи, дивотия и артистичност. Както Vacio пее в една от песните си:

„ Имам лично въодушевление, просто е друго “.

Още от дебюта си сингълът е публикуван през 2018 година, Vacio си сътрудничи с известни съветски реализатори като Eldzhey, Morgenshtern, GeeGun, Дима Билан и даже Борис Гребенщиков, вокалистът на именитата рок група Aquarium. Допреди шест месеца Vacio, макар безредната си кариера и честите ексцентрични прояви, изглеждаше като изгряваща звезда.

Сега съвсем всеки в Русия знае кой е той, само че музиката му не е толкоз позната

„ Искам да бъда обичан от мнозина, с цел да мога да кажа на всички да се чукат “, сподели той в изявление за The Flow. „ Да спра да мисля за тях и просто да бъда създател. Просто обезумявам колкото е допустимо повече, с цел да не ме задържи нищо. Свободата е това, на което най-вече се любувам. “

По волята на ориста думите на Vacio не му донесоха независимост, а по-скоро престой в пандиза.

Vacio не се е оповестил срещу войната

През 2023 година, отговаряйки на въпрос за фантазиите си, той сподели:

„ Искам човек в Русия да се усеща ужасно и да върви с горделивост, а не да споделя „ само че в Европа… “

Малко евентуално е Vacio в този момент да стартира да прави патриотична музика в духа на Шаман, желаната от Путин патриотична поп звезда. Но също по този начин е малко евентуално да се върне към правенето на нецензурирана музика, с която стана прочут.

Това така и така надали е допустимо в днешна Русия

В властническите страни всеки източник на самостоятелна сила, даже подобен самостоятелен и видимо безпомощен като инди музикант, се възприема като опасност за стабилността. Ето за какво режимът се опасява от песните на Vaciо. Не тъй като ги е боязън от думата „ пичка “ или тъй като считат, че нищожно облечените танцьори могат да травматизират мозъците на младите.

Въпреки особения темперамент на простъпката на Vacio и правно съмнителните обвинявания против него (посещение на частно празненство гол?), наказването, 25 дни затвор и една година военна работа, наподобява като гальовен бащин съвет в съпоставяне със случаите в Санкт Петербург художникът Саша Скочиленко или драматурзите Женя Беркович и Светлана Петрийчук.

В същото време управляващите желаеха да изпратят сигнал до всички сътрудници и връстници на Vacio:

Дръжте се безшумно, с наведена глава и чорапи на краката си – или се пригответе да се изправите против музиката.

Източник: Meduza/Превод: SafeNews

Още вести четете в категорията Живот 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР