Руският природен газ продължава да тече към Европа в петък,

...
Руският природен газ продължава да тече към Европа в петък,
Коментари Харесай

Reuters: Руският газ продължава да тече към Европа въпреки крайния срок на Путин

Руският природен газ продължава да тече към Европа в петък, макар ултиматума от съветския президент Владимир Путин, че ще го спре, в случай че европейските клиенти не стартират да заплащат за него в рубли, написа Reuters, като отбелязва, че това е най-сериозната контрасанкция на Москва в светлината на нашествието в Украйна.

Западните наказания, наложени поради експанзията, отрязаха Русия от огромна част от международната търговия, само че бяха направени изключения за петрола и газа.

Руският държавен глава подписа заповед, определяща петък като краен период за купувачите от „ вражески “ страни да заплащат за газ с рубли или подаването на суровината да бъде спряно, искане, което западните клиенти отхвърлиха като опит за смяна на изискванията на контракти, предвиждащи заплащане в евро. Германия, най-големият покупател, назова това " изнудване " и предизвести тази седмица за евентуално изключително състояние, в случай че доставките бъдат лимитирани.

Но в петък нямаше признаци за неотложно спиране. Потоците останаха постоянни през два от трите съществени газопровода, които доставят съветски газ в Европа - Северен поток 1 през Балтийско море и в Словакия през Украйна.

Потоците през другия главен маршрут, газопровода Ямал-Европа през Беларус, бяха в противоположна посока, в този момент доставяйки газ от Германия до Полша, само че това се случва понякога и не значи безусловно нова политика.

Газпром, съветският държавен газов колос, съобщи, че продължава да доставя Европа през Украйна в сходство с настояванията на потребителите, които са намалели единствено отчасти от четвъртък.

Източник обясни пред Reuters, че някои контракти включват доставка на газ преди заплащанията, което допуска, че крановете може да не бъдат затворени незабавно.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР