Руският президент Врадимир Путин разчита на управляваната от Алексей Милер

...
Руският президент Врадимир Путин разчита на управляваната от Алексей Милер
Коментари Харесай

Ниските цени удариха приходите на "Газпром"

Руският президент Врадимир Путин разчита на ръководената от Алексей Милер (вдясно) " Газпром " да поддържа енергийния напън към Европейски Съюз.

© Sputnik 36%
са намалели доставките на " Газпром " за Турция през първата половина на годината.Конкуренцията от възобновима сила и Съединени американски щати удариха приходите на съветския газов монополист " Газпром " през второто тримесечие, след две години на рекордни продажби.

Контролираната от Кремъл група разчита на продажбите в Европа за по-голямата част от облагите си, само че през тази година обстановката се трансформира заради засилената конкуренция от различни източници на сила и доставки на полутечен газ от Съединени американски щати, оповестява Financial Times.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Спад на доставките

Нетните доходи от продажби в Европа и Турция са намелели 9% в съпоставяне със същия интервал на предходната година до 596.2 милиарда рубли (9 милиарда долара), оповестиха от групата. Обемът на износа се е намалил с 2.6% до 55.5 милиарда куб. метра.

Доставките на съветската група за Турция са намалели с внушителните 36% през първата половина на годината, защото слабата лира засегна търсенето и клиентите минаха към по-евтини други възможности като LNG и газ от азерския водопровод.

Цените на природния газ са рекордно ниски в Европа, а увеличените доставки от Съединени американски щати и покачването на потреблението на възобновима сила са оказали напън върху " Газпром ". Ниската цена на газа е изключително проблематична за съветския монополист, защото договорите за доставка са свързани към цената на петрола, която към този момент е по-висока.

Цените на природния газ във Англия и Холандия, които са самобитен индикатор за продажбите на газ в цяла Европа, са се свили на половина от предишния септември. Те доближиха десетгодишни дъна през юни поради по-големите доставки. Цените на газа са склонни да падат през лятото, само че тази година понижението е нехарактерно, защото стартира още през зимните месеци, когато обичайно цените се покачват, и беше съпроводено от повишаване на запасите.

В опит да компенсира падащото търсене през второто тримесечие " Газпром " стартира да нагнетява газ в европейските складове и да продава обилни количества от суровината - към 10% от общите месечни продажби, посредством своята електронна платформа, която предлага цени, близки до тези на спот пазара.

Малък капацитет за растеж

Ангелина Глазова, анализатор в брокерската компания Atonline, сподели, че има дребен капацитет за повишаване на продажбите и облагата на компанията до края на годината.

Не се чака размерите на продажбите на газ да набъбнат, защото за основните пазари на " Газпром " наближава зимата, а " закупуването на газ за зимата стартира при започване на тази година в Европа и хранилищата са цялостни на 85-90% ", изяснява Глазова. " Това може да ускори натиска върху " Газпром ", макар че доста зависи от температурите през студения сезон.

На консолидирана основа " Газпром " разгласи, че общите доходи през второто тримесечие са намалели с 2.6% до 1.78 трлн. рубли. Печалбата е повишена с 18% по отношение на година по-рано до 319.1 милиарда рубли с помощта на мощните доходи от петролния бизнес на " Газпром петрол " и по-високите продажби на газ в страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР