Руският президент ВладимирПутин подписа указ, с който разрешава на определените

...
Руският президент ВладимирПутин подписа указ, с който разрешава на определените
Коментари Харесай

Путин позволи на неприятелски страни като България да платят дълговете си за газ във валута

Руският президент Владимир Путин подписа декрет, с който позволява на избраните от Кремъл като „ вражески “ страни да заплащат отговорностите си за доставки на природен газ в задгранична валута. Това беше обявено публично от държавното управление в петък.

В документа, оповестен на 30 декември, се споделя, че съветските снабдители на природен газ могат да правят разплащания с купувачи от „ вражески “ страни в задграничната валута, посочена в контракта.

Задължението за доставка на газ ще се смята за погасено, откакто средствата на задграничния покупател бъдат заверени в упълномощена банка, където има открита специфична сметка за приемане на заплащанията.

Путин подписа указа за заплащанията за съветски природен газ през март, принуждавайки " недружелюбните " европейски клиенти да открият банкови сметки в рубли в Газпромбанк и да заплащат в рубли, в случай че желаят да продължат да получават съветски газ.

Впоследствие доставките бяха прекъснати за някои компании и страни, като Полша и Финландия , които отхвърлиха изискванията на указа.

Такъв е казусът и с България , откакто " Булгаргаз " не одобри едностранно наложената скица за заплащане в рубли. от Русия от няколко месеца, а главен снабдител за страната стана Азербайджан . за доставка на природен газ от Азербайджан покрива близо една трета от потреблението в България. Останалите количества газ са обезпечени по два контракта за доставка на полутечен природен газ, които „ Булгаргаз “ е сключил с търговци от района, както и от доставки на газ по тръба, купени след извършен търг, заяви енергийното министерство по-рано тази година.

Въпреки това България има отговорности, които не се извършват, тъй като Москва наруши подписания контракт със София. Подобен проблем има и с голям брой други купувачи от Европа , които търсят решение на създалата се обстановка в трибунал.

През ноември Арбитражният съд в Стокхолм удостовери отхвърли на финландската държавна компания Gasum да заплаща за съветски газ в рубли, както и да не одобри цялата скица за заплащане, въведена едностранно от " Газпром ". Но съдът удостовери, че по контракта финландците дължат стотици милиони евро и прикани двете страни да продължат договарянията за разрешаване на проблема.

За " вражески " са оповестени към 50 страни. Това са всичките 27 страни от Европейски Съюз, Съединени американски щати, Англия, Япония, Канада, Австралия, Южна Корея, Украйна и други Според отговарящият за енергетиката съветски вицепремиер Александър Новак най-много поради " прекъсване работата на експортната инфраструктура " в края на годината износът на съветски газ е намалял с една четвърт, а добивите - с 12% по отношение на 2021 година

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР