Руският президент Владимир Путин заяви вчера, че обемът на доставките

...
Руският президент Владимир Путин заяви вчера, че обемът на доставките
Коментари Харесай

Путин вкарва Сърбия в ”Турски поток”, връзва я с Евразия

Руският президент Владимир Путин съобщи през вчерашния ден, че размерът на доставките на съветски газ в Сърбия до 2022 година може да доближи 3,5 милиарда кубически метра, съобщи ТАСС.

След среща със сръбския президент Александър Вучич Путин сподели, че тази година доставките на газ в Сърбия са се нараснали с една четвърт и са надхвърлили 2 милиарда куб. метра.

Русия и Сърбия одобриха ремонти в междуправителственото съглашение, предвиждащи анулация на възбраната за реекспорт на съветски газ. Протоколът за промени в съглашението беше подписан в наличието на Путин и Вучич.

Подписан беше и анекс към контракта от 27 март 2013 година за доставка на газ в Сърбия, подписан сред съветския Газпром износ и компания Югоросгаз.

Русия и Сърбия се договориха да изключат от междуправителственото съглашение за доставка на съветски газ точка, ограничаваща потреблението на закупения газ единствено за вътрешния пазар. По-рано Газпром, в отговор на искане на Европейската комисия, даде обещание да обезпечи свободно придвижване на газа на европейския пазар.

Според изискванията на съглашението Русия доставя на Сърбия от 2012 до 2021 година до 5 милиарда куб. м газ годишно. Доставките на природен газ в Сърбия тази година са се нараснали с 26 %, надхвърляйки 2 милиарда куб. метра /през 2016 година са били 1,75 милиарда куб. метра/. През 2018 година се предвижда нарастване с 15 %, се показва в материали на пресслужбата на Кремъл, готови за срещата на Путин с Вучич.

След диалозите със сръбския президент Путин съобщи, че Москва и Белград създават опцията за включване на Сърбия в строителството на газопровода "Турски поток ", който се осъществя от Газпром.

Сърбия и Евразия


Руският президент Владимир Путин счита, че основаването на зона за свободна търговия сред Евразийския стопански съюз /ЕАИС/ и Сърбия може да открие нови благоприятни условия за развиване на деловите връзки.

След срещата си с Вучич Путин сподели, че към този момент се водят съвещания по този въпрос сред ЕАИС и Сърбия, и той се надява крайният резултат да бъде сключване на взаимноизгодно съглашение.

Путин посочи, че Русия и Сърбия задълбочават съдействието си в региона на транспортната инфраструктура. По неговите думи, съветските железници осъществят стратегия за сложно развиване на железопътната мрежа в Сърбия и възобновяване на преносимия състав, при което планът се финансира с съветски държавен заем в размер на 800 милиона $.

Руският президент сподели също, че двете страни са настроени да задълбочат съдействието в банковата сфера.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР