Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че е подписал

...
Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че е подписал
Коментари Харесай

От утре газ: газ само в рубли. Да, ама не точно

Руският президент Владимир Путин съобщи в четвъртък, че е подписал декрет, съгласно който купувачите на съветски газ би трябвало да заплащат в рубли от 1 април.

Договорите ще бъдат прекъснати, в случай че тези заплащания не бъдат осъществени, заплашва президентът.

" За да купуват съветски природен газ, те би трябвало да открият сметки в рубли в съветски банки. Именно от тези сметки ще се правят заплащанията за доставения газ от на следващия ден ", разгласи Путин.

Ако тези заплащания не бъдат осъществени, ще считаме това за несъблюдение от страна на купувачите с всички произлизащи от това последствия, заплаши президентът.

" Никой не ни продава нищо гратис, ние също няма да вършим щедрост – т.е. съществуващите контракти ще бъдат прекъснати. "

Русия чака от " неприятелските страни " да открият две " специфични сметки вид " К " (конвертируеми) в евро/долари и в рубли в съветската банка " Газпромбанк ", която не е глобена, предава " Комерсант ".

Превалутирането се чака да стане в самата Русия, a купувачите ще не престават да превеждат средствата за газа в евро или долари. Промяната е единствено в съветската страна, която ще трансформира всички задгранични средства за газа в рубли.

В указа на Путин се споделя, че " задграничният покупател прави превод на средства в специфичната валутна сметка вид " К " в задгранична валута, посочена в контракта за доставка на природния газ, а упълномощената банка реализира продажбата на задграничната валута по проведени търгове, провеждани от Московската борса, зачислява получените средства в рубли към специфична рублева сметка вид " К " на същия задграничен покупател и прави превод на зачислените средства в рубли към откритата от съветския снабдител сметка ".

Правителствената комисия за задгранични вложения " ще има право да прави изключения от новия ред за възнаграждение на съветския газ ".

" Газпромбанк " ще организира търгове на Московската борса, на които валутните средства на държавите-вносители ще бъдат обръщани в рубли. С тези пари ще се зареждат сметките в рубли на вносителите и точно с тях ще се заплаща на " Газпром "

Вчера представителят на Кремъл Дмитрий Песков разгласи, че Русия няма да желае още от 1 април заплащанията за газ и нефт да стават в рубли. Той заяви, че съгласно Путин смяната на заплащанията от долари в рубли ще е еволюционен развой.

Песков сподели, че съветският държавен глава бил наредил на държавното управление да създаде проект за това последователно прекосяване към заплащания в рубли. При допитване до Кремъл дали още от 1 април клиентите ще би трябвало да заплащат доставките в рубли, Песков бе безапелационен:

" Абсолютно не! "

Минути след днешното изказване на Путин Германия и Франция отхвърлиха настояванията на Русия европейските страни да заплащат за нейния газ в рубли като недопустимо нарушаване на договорите, като прибавиха, че мярката съставлява " изнудване ".

Говорейки по време на конференция, министърът на стопанската система на Германия Роберт Хабек означи, че към момента не е виждал новия декрет на съветския президент, само че увери, че Германия е готова за всички сюжети, в това число прекъсване на съветските газови потоци към Европа.

Френският финансов министър Бруно льо Мер съобщи, че Франция и Германия отхвърлят настояването на Русия.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР