Руският президент Владимир Путин заяви, че предателството на Вагнер и

...
Руският президент Владимир Путин заяви, че предателството на Вагнер и
Коментари Харесай

Путин: Изправени сме пред вътрешно предателство от Вагнер

Руският президент Владимир Путин съобщи, че " измяната на Вагнер " и " всички дейности, които нарушават нашето единение ", са " удар в гърба на нашата страна и нашия народ ".

" Това, пред което сме изправени, е точно изменничество.

Прекалената упоритост и персоналните ползи доведоха до изменничество. Предателство към своята страна, към своя народ и към идеята, за която са се сражавали и са загивали бойците и командирите на група " Вагнер ", един до друг с другите наши елементи ", съобщи Путин в публично телевизионно послание, представен от CNN.

Държавният глава назова дейностите на " Вагнер " " вътрешно изменничество ", като съобщи " всевъзможни политически авантюристи и задгранични сили, които разделиха страната и я раздраха, се възползваха от личните си ползи.

Ние няма да позволим това да се случи още веднъж. Ще защитим както народа си, по този начин и държавността си от всевъзможни закани, в това число и от вътрешно изменничество ", акцентира Путин.

" Ситуацията в Ростов на Дон остава сложна поради въоръженото въстание ", призна той. " В Ростов работата на гражданската и военната администрация е блокирана ", добави Путин, представен от CNN.

Руският президент се обърна към силите на " Вагнер ", които по думите му, са подтикнати към провокация на боен протест. В този миг " се нуждаем от единение, консолидация и отговорност ", съобщи той.

" Ще бъдат осъдени тези, които съзнателно се носят по пътя на измяната, подготвяйки въоръжено въстание ", сподели Путин.

Руският президент съобщи, че " всеки вътрешен ужас е смъртоносна опасност за нашата държавност за нас като нация; това е удар по Русия за нашия народ и нашите дейности за отбрана на родината. На сходна опасност ще бъде даден недопечен отговор ".

Изявлението на Путин последва дейностите от тази нощ и тази заран на Евгений Пригожин, началник на съветската частна военна компания " Вагнер ", който разгласи, че той и неговите бойци са в града са в генералния щаб на южното окръжно военно командване и че под техен надзор са  военни обекти в Ростов на Дон, включително и летището.

Междувременно постройката на съветската частна военна компания " Вагнер " в Санкт Петербург беше отцепена от чиновници на силовите структури в Русия, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

На входа на постройката дежурят сътрудници на полицията и на Руската армия, ситуацията към постройката сега е спокойна. От другата страна на улицата са се събрали към този момент публицисти.

В съветската столица Москва, в Московска и Воронежска области е въведен режим на контратерористична интервенция, съобщи ТАСС, като се базира известие на съветския Национален комитет за битка с тероризма.

" С цел попречване на вероятни терористични актове на територията на град Москва и на Московска и Воронежска области е въведен режим на контратерористична интервенция ", се споделя в известие на комитета, представено от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

Кметът на Москва Сергей Собянин разгласи, че в столицата са анулирани всички всеобщи мероприятия.

Министерството на изключителните обстановки пък отложиапланираното за през днешния ден връчване на дипломите на випускниците от ведомствените вузове. Церемонията беше планувана да се състои на Червения площад.

В Москва въвеждането на режим на антитерористична интервенция планува инспекции на документите за идентичност и на колите по улиците на града и краткотрайно прекратяване на комунакационните услуги, в случай че се постанова, показва Франс прес. Засега всички общински услуги действат обикновено, придвижването в града не е нарушено, разясни кметът Собянин и благодари на жителите за тяхното схващане и тяхното успокоение.

Същевременно многокилометрови тапи се образуваха по автомагистрала " М4 Дон " в Ростовска област, заяви губернаторът на региона Василий Голубев.

Това се дължи на въведените по-рано през днешния ден там ограничавания на придвижването по някои сектори на автомагистралата. Властите са поръчали на съответните служби да доставят всичко належащо на хората, озовали се блокирани в тапите.

Московският транспортен департамент разгласи, че през днешния ден може да има анулация или забавяне в потеглянето на рейсове от Москва по южното направление.

Международна реакция на събитията пристигна от Франция.

Френският президент Еманюел Макрон следи обстановката в Русия " от близко ", оповестиха от Елисейския замък, представени от CNN. " Оставаме фокусирани върху поддръжката за Украйна ", се споделя още в известието.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР