Руският президент Владимир Путин все още има същите цели, каквито

...
Руският президент Владимир Путин все още има същите цели, каквито
Коментари Харесай

Американското разузнаване: Войната ще продължи дълго, картината остава доста мрачна -

Руският президент Владимир Путин към момента има същите цели, каквито имаше при започване на войната с Украйна – да завладее по-голямата част от нея, само че е малко евентуално да реализира тази цел в скоро време, считат разследващите служби на Съединени американски щати. Войските на Москва са толкоз отслабени от боевете, че са способни да реализират единствено мудни териториални триумфи. Това значи, че войната може да продължи дълго време, предизвестява шефът на националното разузнаване Аврил Хейнс, представена от Би Би Си.

През март Москва пренасочи напъните си към завземането на украинската област Донбас, откакто не съумя да превземе столицата Киев и други градове.

" Забелязваме разминаване сред краткосрочните военни цели на Путин в тази област и потенциала на армията му, противоречие сред упоритостите му и това, което армията е в положение да реализира ", сподели тя на конференция в Министерството на търговията на Съединени американски щати.

След като не съумя да реализира първичната си цел - завладяването на Киев, Русия се концентрира върху завземането на територии в източната част на Донбас - огромен промишлен регион, където господин Путин лъжливо твърди, че Украйна е направила геноцид против рускоговорящите. Руските сили реализираха триумфи там, като неотдавна поеха контрола над град Северодонецк, само че напредъкът беше муден и украинските сили оказаха мощна опозиция.

Дългогодишна война

В първия си обществен коментар от май насам по отношение на оценката на американското разузнаване за войната Хейнс допусна, че съветската инвазия ще продължи " за нескончаем интервал от време " и че " картината остава много мрачна ".

Разузнавателните организации чертаят три сюжета за развиването на войната. Най-вероятният е постепенно разрастващ се спор, в който Русия реализира " постепенни триумфи, без пробив ". Другите, по-малко евентуални, включват огромен съветски пробив или стабилизиране на фронтовата линия с дребни триумфи за Украйна.

Това може да направи Москва по-зависима от " асиметрични принадлежности ", с цел да нападна враговете си, в това число хакерски атаки, старания за надзор на енергийните запаси и даже нуклеарни оръжия.

Хейнс разяснява войната в Украйна в сряда, откакто НАТО даде обещание поддръжка за Украйна толкоз дълго, колкото е належащо, реши да усили наличието на войските си в цяла Европа и предложения Финландия и Швеция за участие. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг назова това „ най-голямото преструктуриране на Алианса от времето на Студената война насам “, а президентът на Съединени американски щати Джо Байдън даде обещание НАТО да бъде " укрепено във всички направления и във всички области - земя, въздух и море ".

В отговор на опцията двете скандинавски страни да станат членки на НАТО Путин упрекна военния Алианс в съзнателно нагнетяване на напрежението. " Ако бъдат ситуирани войски и инфраструктура на НАТО, [Русия] ще бъде принудена да отговори ", съобщи съветският президент по време на пътешестване до Туркменистан.

Междувременно държавното управление на Обединеното кралство разгласи, че ще даде още 1 милиарда паунда (1,2 милиарда долара) военна помощ за Украйна, което е съвсем двойно нарастване на досегашната поддръжка. Само Съединени американски щати са дали повече военна помощ на Украйна от Обединеното кралство.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че страната му се нуждае от към $5 милиарда месечно, с цел да финансира войната против Русия.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР