Руският президент Владимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден

...
Руският президент Владимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден
Коментари Харесай

Путин предупреди, че Русия може да излезе от зърнената сделка след 60 дни

Руският президент Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През удостовери през днешния ден, че Москва се е съгласила да удължи зърнената договорка, позволяваща експорт на украинско зърно на международните пазари, единствено с 60 дни и може да излезе напълно от нея, в случай че изискванията ѝ не бъдат изпълнени, заяви Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 9912
В изявление на интернационалната парламентарна конференция " Русия-Африка в многополюсния свят, в която вземат участие африкански парламентаристи, Путин означи, че Русия чака улеснение на износа на личната си земеделска продукция като част от договорката.

" Справедливото и всеобхватно използване на Черноморската зърнена договорка може да бъде обезпечено единствено в случай че се вземе поради нашата позиция и според от това ще преценим по-нататъшното си присъединяване в нея ", съобщи Путин.

С посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли беше подписано съглашение, позволяващо на Украйна - една от " житниците " на света - да изнася храни и торове от три от черноморските си пристанища. Споразумението със период на деяние 120 дни беше възобновено предишния ноември. Русия се съгласи на още едно удължение, когато договорката изтече в събота, само че означи, че ще одобри то да е единствено 60-дневно.

Украйна твърди, че удължаването единствено с 60 дни нарушава изискванията на договорката, само че съглашението разрешава на страните да го модифицират, както и направи Русия. Организация на обединените нации и турският президент Реджеп Ердоган потвърдиха, че е контрактувано удължение, само че не споделиха за какъв период ще е то, което отразява неспособността им да повлияят на решението на Русия.

Москва показва отчаяние, че договорката не съумя да обезпечи цялостен достъп за експорт на нейното зърно и торове през Черно море. Въпреки това износът на съветска пшеница през ноември, декември и януари е бил рекордно висок и е отбелязал нарастване с 24 % по отношение на същия интервал една година по-рано, сочат данни на " Рефинитив ".

Путин употребява днешната парламентарна конференция " Русия-Африка ", с цел да повтори съветските изказвания, че огромна част от зърното, изнасяно в границите на договорката, отива на " презадоволените " европейски пазари, а единствено дребна част стига до африканските пазари.

Руският президент добави, че в случай че Русия реши да удължи договорката след 60 дни, тя ще е подготвена да доставя африканските страни с гратис зърно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР