Руският президент Владимир Путин в телефонните си разговори с германския

...
Руският президент Владимир Путин в телефонните си разговори с германския
Коментари Харесай

Шолц: Путин не е заплашвал мен и Германия

Руският президент Владимир Путин в телефонните си диалози с немския канцлер Олаф Шолц „ не е отправял закани против мен или Германия “, съобщи Шолц в изявление за неделното издание Bild am Sonntag.
Прочетете още
Бившият английски министър председател Борис Джонсън, който приказва в документален филм на Военновъздушни сили по-рано тази седмица, съобщи, че съветският водач го е заплашил с ракетен удар, който щял да „ отнеме единствено минута “. Кремъл съобщи, че Джонсън лъже.

Шолц означи, че от диалозите, които е провел с Путин, е станало ясно, че двамата имат разнообразни гледни точки за войната в Украйна, която Русия назовава „ специфична военна интервенция “.

„ Казвам доста ясно на Путин, че Русия има единствената отговорност за войната “, съобщи Шолц.

„ Русия атакува прилежащата си страна без никакво съображение, с цел да завземе елементи от Украйна или да сложи цялата страна под контрола си “, сподели немският канцлер.

Тъй като Германия счита, че дейностите на Русия нарушавали мира в Европа, страната предоставяла на Украйна финансова, филантропична и военна помощ, добави той. 

Има единодушие с украинския президент Володимир Зеленски, че доставяните оръжия от Запада би трябвало да бъдат употребявани единствено на украинска, не и на съветска територия, добави Шолц.

„ Имаме консенсус по този въпрос “, посочи той.

Тази седмица Путин приказва за руската войска, която нанесла проваляне на силите на нацистка Германия при Сталинград преди 80 години и съобщи, че Русия ще победи Украйна, която съгласно него била в хватката на ново олицетворение на нацизма.

На фона на възходящия интернационален напън предишния месец немското държавно управление разгласи, че възнамерява доставката на съвременни танкове „ Леопард “ 2 от запасите на армията. Шолц съобщи, че доставките на оръжия са били деликатно координирани със западните съдружници, с цел да се избегне спомагателна ескалация на напрежението.

Ожесточени боеве в Бахмут

Междувременно ръководителят на съветската частна военна компания „ Вагнер “ заяви в неделя, че се водят яростни боеве в северните елементи на украинския град Бахмут, който е във фокуса на вниманието на съветските сили от седмици, предава Ройтерс.

Евгений Пригожин, създател и началник на „ Вагнер “, съобщи, че бойците му „ се борят за всяка улица, всяка къща, всяка стълбищна клетка “ против украинските сили, които не отстъпват.

Руските сили се пробват да обкръжат и овладеят Бахмут, град в източната област Донбас, от седмици и наподобява реализират муден, непосилен прогрес на висока цена.

В последните дни украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че ситуацията към града е тежко.

„ Никой няма да съобщи Бахмут. Ще се борим, до момента в който можем. Смятаме Бахмут за наша цитадела “, сподели той в петък.

Ако съветските сили съумеят да завладеят града, това ще е първият им важен стратегически прогрес от лятото на предходната година, когато първичната атака в Източна Украйна беше спряна и в последна сметка беше преобърната в поредност от украински контраофанзиви през втората половина на 2022 година

Пригожин опроверга известия в съветски медии, че украинските бойци напущат Бахмут. „ Украинските сили не се отдръпват. Те се борят до последно “, заяви той в канала си в Телеграм.

„ Водят се яростни борби в северните квартали за всяка улица, всяка къща, всяка стълбищна клетка “, добави Пригожин.

Канада изпраща първи танк „ Леопард “ 2 на Украйна

Първият от четирите танка „ Леопард “ 2, обещани от Канада, са на път за Украйна. Самолет на канадските Военно-въздушни сили е изхвърчал от Халифакс с първия главен военен танк „ Леопард “ 2, който Канада изпраща на Украйна, заяви канадският министър на защитата Анита Ананад в Twitter в събота.

„ Канада е на страната на народа на Украйна и ще продължим да предоставяме на украинските въоръжени сили оборудването, от което се нуждаят, с цел да завоюват “, добави министърът.

В друга обява в Twitter Ананд показа видео, показващо натоварването на танка на самолета и излитането на машината.

Канада разгласи в края на януари, че желае да достави четири танка „ Леопард “ 2 немско произвеждане на Украйна.

Ембарго на Европейски Съюз върху съветския дизел влиза в действие

Ембарго на Европейски Съюз върху рафинирани петролни артикули от Русия като дизел и бензин влиза в действие в неделя. Мярката беше контрактувана през юни м. година

Руският експорт на такива артикули към Европейски Съюз е достигнал 2,5 милиарда евро през октомври. Ембаргото цели да ограничи опциите на Русия да финансира нашествието си в Украйна.

В събота Европейски Съюз и страните от Г-7 и Австралия оповестиха таван върху цената на рафинирани петролни артикули като дизела. Руският недопечен нефт към този момент е подложен на сходно ембарго и ценови тавани.

Русия и Украйна размениха военнопленници

Украйна и Русия си размениха съвсем 200 бойци в събота в замяна на пандизчии, доказана и от двете страни. Зеленски съобщи, че 1762 украински жители са били освободени от плен от началото на войната. Руското министерство на защитата заяви, че размяната е станала допустима с посредничеството на Обединените арабски емирства.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР